Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Galéria Üzenet

LÁTOGATÓK:

December

Hajléktalanmentő szolgálat

Világrekord halat fogtak Magyarországon!

A művészet segélykiáltása

Hétméteres anakonda találkozása a búvárral

Hajléktalanmentő szolgálat

Mit tegyünk, ha veszélyhelyzetben lévő hajléktalannal találkozunk? Talán sokakban megfogalmazódik ez a kérdés. Kézenfekvő lenne, hogy a mentőknek szóljunk. De nem …

Vegyük sorra, mikor kell a metőket értesítenünk? Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:

 • … ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
 • … baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
 • … megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
 • … ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
 • … ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti;
 • A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104.

A hajléktalanok elsősorban télen, hidegben vannak kitéve a kihűlés veszélyének, illetve a rendszeres táplálkozás hiánya, a higiéniás körülmények miatt kerülhetnek veszélybe. Ezekben az esetben ne a mentőket, hanem a Diszpécser Szolgálatot hívjuk. Az alábbi esetekben indokolt a Diszpécser Szolgálat értesítése:

 • … ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekszik takaró és alatta lévő karton polifoam nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás);
 • … ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér; de Ön nem tudja, milyen típusú segítségre lenne szüksége;
 • … információra, segítségre van szüksége mert Ön, családtagja, barátja, rokona, ismerőse hajléktalanná vált, vagy ennek veszélye fenyegeti;
 • … ha a környezetében élő fedél nélkül élő ember a szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel mikor szokott, egész nap fekszik).

A bejelentést az alábbiak szerint tegye meg:

 1. Helyszín? (Pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége.)
 2. Mit tapasztalt? (Földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik stb.)
 3. A bejelentett személy neme, kb. kora, amennyiben Önnek tudomása van róla, esetleg neve.
 4. Ha megszólította a hajléktalan embert, kérjük, kérdezze meg, milyen segítségre van szüksége!
 5. Amennyiben a helyszínen tud maradni, vagy vállalja, hogy a helyszín felkutatásában további információkat ad munkatársaink számára, az Ön neve és telefonszáma. (Szükség lehet visszahívására, ha nehezen, vagy nem találjuk meg a helyszínt.)
 6. Kérjük, várjon a diszpécser esetleges kérdéseire (az információk pontosítása érdekében fontos), és csak ezután tegye le a telefonkagylót!

A regionális diszpécser szolgálatok elérhetősége:

Intézmény

ellátási terület

Telefonszám

Menhely Alapítvány

Diszpécser Szolgálat

 • Budapest,
 • Pest megye

1/338-41-86/1

(Budapesten belül a pesti utcai bejelentések fogadása 0:00-24:00)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

(Budai alközpont)

 • Buda

1/338-41-86/2

(Budapesten belül a budai utcai bejelentések fogadása 08:00-02:00-ig, 02:00-08:00 között a Menhely Alapítvány látja el a feladatot: 1 mellék)

Magyar Vöröskereszt

Zala Megyei Szervezete

Nyugat–Dunántúli Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Győr-Moson-Sopron,
 • Vas,
 • Zala

92/323-000

Utcai Szociális Segítők Egyesülete

Közép–Dunántúli Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Fejér,
 • Komárom-Esztergom,
 • Veszprém

34/511-028

Támasz Alapítvány

Dél-Dunántúli Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Baranya,
 • Somogy,
 • Tolna

72/233-169

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Dél-Alföldi Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Békés,
 • Bács-Kiskun,
 • Csongrád

76/485-582

Periféria Egyesület

Észak-Alföldi Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Hajdú-Bihar,
 • Jász-Nagykun-Szolnok,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg

42/504-618

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Észak-Magyarországi Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Heves,
 • Nógrád

46/530-268

Világrekord halat fogtak Magyarországon!

Egy külföldi horgász, Michael Schoenmakers büszkélkedhet az 51 kilós hallal, Neki sikerült horogra csalni a világrekorder halat.

Balaton-felvidéken, a Balatonederics mellett található Euro Aqua Lake tóból fogták ki november 23-án a világ eddig legnagyobb pontyát, ami a mérlegelés után 51,20 kilogrammosnak bizonyult, ezzel átlépte az csodának számító, 50 kilogrammos álomhatárt!

Ez a horgásztó egyébként már adott egy világrekorder pontyot, legutóbb tavaly, 2017 októberében fogtak ki egy 49 kilogrammot nyomó óriás tükörpontyot. Már ez a hír is bejárta a nemzetközi sajtót, viszont akkor visszaengedték a vízbe a nem mindennapi halat. A tó weboldalon kiírták a visszaengedés után, hogy ez a hal néhány éven belül ütni fogja az 50 kilogrammos álomhatárt. Ez pedig meg is történt! 

A ponty életmódjára (és rendszerint a többi pontyfélére is) az állandóan vándorló, folyamatos táplálékkereső életmód a legjellemzőbb. Jelenlétére nádasoknál a nádszálak lökésszerű mozgásaiból, nyílt vizeken a vízfelszínen megjelenő buboréksorból (túrás) következtethetünk. Kedveli a vízinövények fiatal hajtásait, az árvaszúnyog-lárvákat, ászkarákokat, evezőlábú rákokat, de gazdaságokban a legkülönbözőbb növényi táplálékokra is rászoktatható.

 Elsősorban a jól felmelegedő, iszapos aljzatú, álló és lassan folyó vizeket kedveli. Jól alkalmazkodik a nagy egyedszámhoz, a hőmérséklet- illetve oxigéntartalombeli ingadozásokhoz, vízszennyezésekre nem érzékeny, szennyvíztisztítók utolsó fokozatában tenyészteni is lehet. A folyók erősen szennyezett szakaszain is megél, de magas zsírtartalmú szöveteiben számos toxikus anyagot halmozhat fel.

Európában a közönséges tőponty, Ázsiában a közép-ázsiai, kínai és délkelet-ázsiai vadponty a legészakibb területek kivételével mindenfelé általánosan elterjedt. Európa nyugati és északi országaiba a tőpontyot az eredeti dunai élőhelyéről telepítették be az elmúlt évszázadokban. A nemes pontyot mára azokra a földrészekre is betelepítették, ahol a ponty nem volt őshonos, így az amerikai földrészre, Afrikába és Ausztráliába.

Forrás: Agrároldal    

A művészet segélykiáltása

Színházi előadásokon és koncerteken tiltakoznak az új törvénytervezet ellen, amellyel a kormány megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot azért, hogy még jobban ellenőrizhesse a kultúrát. Ezek a módosítások a színházakat még súlyosabban érintenék, ugyanis az előadóművészeti törvény megváltoztatásával megszüntetnék a független színházak működési támogatásait. Az alapvetően önkormányzati fenntartású kőszínházak igazgatóit illetően pedig az EMMI-miniszter kapna egyeztetési jogot.

2019. december 8-án a Katona József Színházban a „Nóra és a Holt lelkek” után szolidaritási szelfit készítettek a színészek és a nézők.

A Független Előadóművészeti Szövetség december 6-án kampányt indított az új salátatörvény-tervezet ellen, amelynek első lépéseként egy online petíciót nyújtana be az országgyűlési képviselőknek, amelyet itt tudnak aláírni azok, akik nem értenek egyet a törvénymódosítással. A petíció szövege így hangzik:

„Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül! Egy friss törvénytervezet szerint:

 • Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot
 • Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)
 • Megszüntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék.

Mondjon nemet a szabad kulturális élet szétverésére!

A kultúra nem a politikusoké, hanem a miénk, embereké! Nem adjuk, mert a kultúra közös, nemzeti alap!

Egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe.

Tiltakozunk a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ellen.

Tiltakozunk a független színházak és táncegyüttesek működési támogatásának megszüntetése ellen.

Tiltakozunk az ellen, hogy a miniszter döntse el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója.

Követeljük, hogy – amennyiben az benyújtásra kerül – az országgyűlési képviselők mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!”

Emellett pedig egy közös szolidaritási akcióra is felkérik a színházak igazgatóit és a társulatok vezetőit, valamint december 9-ére demonstrációt hirdettek meg a Facebookon.

A napokban egyébként kiderült az is, hogy az NKA módosítására a kormánypárt szerint Gothár Péter szexuális zaklatási botránya miatt van szükség (Magyar Nemzet, Origo). Ugyanakkor sem a tövényszöveg, sem a hivatalos indoklása, sem a kommunikációs útmutatója nem említi sem Gothárt, sem más zaklatási ügyeket. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebookon írt arról, hogy a törvénymódosításból „a kultúra totális átpolitizálásának, Fidesz-felügyelet alá helyezésének szándéka olvasható ki”.

Forrás:

Hétméteres anakonda találkozása a búvárral

Csodálatos látványban volt része Bartolomeo Bove  víz alatti fényképésznek Brazíliában. A profi búvár a Formoso folyóhoz utazott, mivel tudta, hogy Bonito település közelében található Dél-Amerika egyetlen olyan területe, ahol esély van a kristálytiszta vízben anakondákat látni.

És – ahogy azt fentebb láthatjuk – nem tévedett: nagyjából 7 méteresre és 90 kilogrammosra becsült példányt sikerült videóra vennie.

A zöld anakonda elsősorban vízben él, a Wikipedia szerint „az emberre is veszélyes, a támadásairól több beszámoló szól, bár bizonyított halálesetről egy sem. Legáltalánosabb vadászmódszere a krokodilokéra emlékeztet, a vízfelszínhez közel lesben állva várja, hogy egy állat a vízbe lépjen, vagy inni próbáljon.”

A videón látható, hogy Bove centiméterekről videózta a tekintélyt parancsoló méretű óriáskígyót.

Forrás: 24.hu    

Copyright: Kiss & Kiss (2017)