Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Október

Homo bodoensis – a modern ember közvetlen elődje

Homo bodoensis – a modern ember közvetlen elődje

A Homo bodoensis nevet kapta a modern ember 500 ezer éve élt közvetlen elődje - jelentették be a paleoantropológusok.

A Homo bodoensis tudományos rekonstrukciója (The Pigeon Express)

Kevés ismerttel rendelkeznek erről a periódusról a tudósok

A faj egyedei a középső pleisztocén földtörténeti időszakban éltek Afrikában. A bodoensis egy koponyára utal, amelyet az etiópiai Awash folyó medrében lévő Bodo D'ar régészeti lelőhelyen találtak. A szakértők szerint a korszak azért jelentős, mert ekkor jelent meg az anatómiailag kortársnak számító emberi faj, a Homo sapiens Afrikában, és a neandervölgyi ember Európában.

A neandervölgyiek több mint 400 ezer éve jelentek meg, és a pelisztocén kor végén, nagyjából 35 ezer éve tűntek el végleg az élet színpadáról (flickr.com)

Ebből az időszakból ugyanakkor viszonylag kevés ismerettel rendelkeznek a paleoantropológusok - olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján. Mirjana Roksandic, a kanadai Winnipegi Egyetem szaktudósa szerint lehetetlenné vált az ebben az időszakban lezajlott emberi evolúcióról való kommunikáció a megfelelő terminológia hiánya miatt, amely lehetővé tenné a földrajzi változatok megkülönböztetését.

Sikerült egy régi problémát rendezni

Az új osztályozás szerint a Homo bodoensis fajba tartozik a középső pleisztocén időszakból Afrikából származó emberi leletek nagy része és néhány lelet Délkelet-Európából, míg a kontinens többi részéről származó lelet a neandervölgyi emberé.

A Homo bodoensis név bevezetése „elvágja a gordiuszi csomót és lehetővé teszi számunkra, hogy egyértelműen tudjunk fogalmazni az emberi evolúció e fontos periódusáról” – nyilatkozt Christopher Bae, a Hawaii Egyetem antropológusa. Roksandic kiemelte, egy új elnevezése igen nagy dolognak számít, mert a Nemzetközi Zoológiai Nomenklatúrabizottság csak nagyon szigorú szabályok alapján engedélyez névváltoztatást.

A szakértők eredményeikről az Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews című tudományos lapban számoltak be.

Forrás: Origo/Tudomány    

Copyright: Kiss & Kiss (2017)