Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Előzmények, elképzelések

Többször próbálkoztam honlapszerkesztéssel, egészen a kezdetektől, a honlapok hazai elterjedésétől. Úgy éreztem vannak másokat érdeklő megosztásra érdemes információim. Egyfajta „tanárbetegség” ez. A tudás, az ismeretmegosztás vágya. De hasonlíthatnám akár az újságíráshoz. Tudósítás, infor-mációátadás, figyelemfelhívás és egyáltalán annak vágya, hogy valami maradandót hagyjunk magunk után.

Többirányban is próbálkoztam. Csatlakoztam a turistautak.hu (TUHU) térképrajzolóihoz. Szabad-időmben túrázásaim alkalmával GPS-sel felmértem térképeken még nem szereplő útvonalakat, majd felvittem azokat a TUHU adatbázisába. Akik a GPS-ük térképállományát innen frissítették, esetleg az én felméréseim révén juthattak el korábban megközelíthetetlennek vélt helyekre. Nem kis büszkeséggel nézegettem a TUHU és az adatait átvevő OpenMaps térképén szűkebb hazám, Körösladány térségét, amelyet már szinte pókhálószerűen szőttek be a feltérképezett, ismertté vált utak hálózata. Sajnos azonban megszűnt az TUHU és az OpenMaps együttműködése, így e tevékenységem egyelőre pihentetem.

Az ismeretmegosztás egy másik formájaként, szívesen veszek fel a televízió tudományos csatornáiból – elsősorban az iskolai oktatás során is használható – ismeretterjesztő filmeket, amelyeket – miután kivágtam belőle az reklámokat – különböző videó megosztó csatornákra töltök fel, teszem mások számára is elérhetővé. De szívesen teszek közkinccsé humoros jeleneteket vagy éppen saját iskolám történéseit. Jelenleg a youtube csatornámra csaknem hétszázan iratkoztak fel és a rajta szereplő hosszabb-rövidebb 125 film, egymillió fölötti nézettséggel bír.

A honlapszerkesztéssel teljesen autodidakta módon foglalkoztam, sajnos az angol nyelvtudás hiánya mindig nagyon megnehezítette dolgomat. Sok időt rabló próbálkozással jöttem rá arra, amit percek alatt elolvashattam volna valamilyen angol nyelvű „tutorialból”. Élénken emlékszem rá, amikor „leloptam” informatika szakos kollégám nagyon kezdetleges HTML tag-ekből összeeszkábált iskolai honlapját, és letöltve, részeire bontva próbáltam azokat értelmezni. Ehhez persze meg kellett ismerkednem a képszerkesztéssel is. Ma már iskolai munkámnak is elengedhetetlen része az Adobe PhotoShop használata. Sokat segített viszont az akkor még Macromedia DreamWeaver 4. névre hallgató honlapszerkesztő program, amelyhez informatikus öcsém juttatott hozzá.

Első próbálkozásaim eredményei egy személyes honlap, amely oktatási segédanyagokat tartalmazott, majd pedig elkészítettem Körösladány honlapját. Nem felkérésre, saját érdeklődésemtől és lokálpatriotizmusomtól vezetve. Szerepelt benne helytörténet, kultúra, sport, iskolai események. Sajnos nincs már meg az interneten, érdekes lenne ma visszanézni. Ezt követően sok évre félretettem ezirányú tevékenységemet, 2009-ben melegítettem fel tudásomat, amikor sok-sok túrát követően a helyben megalakított Rockenbauer Pál Természetbarát Kör tagjainak segítségével útjára indítottuk a Sárrét Teljesítménytúrákat. Úgy gondoltam egy egyszerű honlap, vagy inkább információs oldal segítségével még több túratárshoz, természetkedvelőhöz juttathatjuk el felhívásunkat. A túra 6 évig élt, így évente egy alkalommal kénytelen voltam frissíteni tudásomat. Bár a túra már nem, de a honlap még létezik.

Időközben megjelent a facebook, ahol a gyerekeket hamarabb el lehetett érni, mint a folyosón, így adta magát az ötlet, használjuk ki a facebook adta lehetőségeket. Több csoportot és oldalt hoztam létre a legkülönbözőbb témákban vagy éppen magam vagy léptem be csoportokba, lettem különböző oldalak kedvelője. Bár a facebook igen nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig és használhatósága vitathatatlan, de valahol mégis egy bulvár közösségi oldalnak tartom. Nem véletlen, hogy a tagság alsó korhatára 13 év. Ott motoszkált a kérdés bennem, javasolhatom-e nyugodt szívvel, hogy azért regisztráljon egy tanuló a facebookra, mert számára hasznos anyagokhoz így juthat hozzá. Annyi zagyva, értelmetlen sőt káros hatás érhet egy gyereket a facebookon, hogy sok szülő egyszerűen nem engedi regisztrálni gyermekét. Ezek után én javasoljam? Így érlelődött meg bennem a gondolat, hogy megpróbálok egy újabb honlapot összeállítani. Ebben testvérem mellett mérnök-informatikus hallgató fiamra próbálok támaszkodni és persze az azóta jelentősen felfejlesztett és az Adobe termékcsaládba kerülő Adobe DreamWeaver CC 2017 szerkesztőre.

Terveim szerint a honlap két fő témája az oktatás és a természetjárás. Tanári pályafutásom 26 éve alatt rengeteg anyag gyűlt össze oktatási segédanyagtól, gyakorló feladatsorokon át számonkérő feladatsorokig. Ezeket szeretném most tematikusan és évfolyamonként rendezve közzé tenni, a szorgalmas diákok épülésére Nem érhetem utol sosem az én kezdetleges eszközeimmel a facebookot, de kapcsolattartásra is használnám az oldalt, persze személyes, bizalmas adatok, információk nélkül.

A másik terület a természetjárás. Több olyan túrán vettem részt (Országos Kék Kör, Országos Kerékpáros Körtúra stb.) amelyek komoly előkészületet, szervezőmunkát igényeltek. Ehhez is szeretnénk segítséget nyújtani, és persze sok-sok túraútvonalat letölthető nyomvonallal. Ezek már okostelefonra is letölthetők, nem szükséges hozzá GPS. Valamint a facebook üzenőfalához hasonlóan megosztanék híreket, amelyet felkeltették az érdeklődésemet az oktatás, a tudomány vagy a természetjárás, környezetvédelem világából.

Végül, hiszen személyes honlapról lenne szó, megosztanék fényképalbumokat, de természetesen üzenni is lehet számomra a honlap felületéről.

A pontosabb tájékozódást a honlaptérkép könnyíti meg.

Ez a honlap nem egy csilivili, rézfán fütyülős, de azért remélem esztétikus és informatív, bízom benne, hogy aki idekeveredik, talál benne valami hasznosat vagy érdekeset

Copyright: Kiss & Kiss (2017)