Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Galéria Üzenet

LÁTOGATÓK:

Január

Hajléktalanmentő szolgálat

Egy gumicukor méretű, véres, vak, haldokló kis lény karácsonyi története

Wim Hof, a Jégember

Hajléktalanmentő szolgálat

Mit tegyünk, ha veszélyhelyzetben lévő hajléktalannal találkozunk? Talán sokakban megfogalmazódik ez a kérdés. Kézenfekvő lenne, hogy a mentőknek szóljunk. De nem …

Vegyük sorra, mikor kell a metőket értesítenünk? Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:

 • … ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
 • … baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
 • … megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
 • … ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
 • … ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti;
 • A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104.

A hajléktalanok elsősorban télen, hidegben vannak kitéve a kihűlés veszélyének, illetve a rendszeres táplálkozás hiánya, a higiéniás körülmények miatt kerülhetnek veszélybe. Ezekben az esetben ne a mentőket, hanem a Diszpécser Szolgálatot hívjuk. Az alábbi esetekben indokolt a Diszpécser Szolgálat értesítése:

 • … ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekszik takaró és alatta lévő karton polifoam nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás);
 • … ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér; de Ön nem tudja, milyen típusú segítségre lenne szüksége;
 • … információra, segítségre van szüksége mert Ön, családtagja, barátja, rokona, ismerőse hajléktalanná vált, vagy ennek veszélye fenyegeti;
 • … ha a környezetében élő fedél nélkül élő ember a szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel mikor szokott, egész nap fekszik).

A bejelentést az alábbiak szerint tegye meg:

 1. Helyszín? (Pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége.)
 2. Mit tapasztalt? (Földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik stb.)
 3. A bejelentett személy neme, kb. kora, amennyiben Önnek tudomása van róla, esetleg neve.
 4. Ha megszólította a hajléktalan embert, kérjük, kérdezze meg, milyen segítségre van szüksége!
 5. Amennyiben a helyszínen tud maradni, vagy vállalja, hogy a helyszín felkutatásában további információkat ad munkatársaink számára, az Ön neve és telefonszáma. (Szükség lehet visszahívására, ha nehezen, vagy nem találjuk meg a helyszínt.)
 6. Kérjük, várjon a diszpécser esetleges kérdéseire (az információk pontosítása érdekében fontos), és csak ezután tegye le a telefonkagylót!

A regionális diszpécser szolgálatok elérhetősége:

Intézmény

ellátási terület

Telefonszám

Menhely Alapítvány

Diszpécser Szolgálat

 • Budapest,
 • Pest megye

1/338-41-86/1

(Budapesten belül a pesti utcai bejelentések fogadása 0:00-24:00)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

(Budai alközpont)

 • Buda

1/338-41-86/2

(Budapesten belül a budai utcai bejelentések fogadása 08:00-02:00-ig, 02:00-08:00 között a Menhely Alapítvány látja el a feladatot: 1 mellék)

Magyar Vöröskereszt

Zala Megyei Szervezete

Nyugat–Dunántúli Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Győr-Moson-Sopron,
 • Vas,
 • Zala

92/323-000

Utcai Szociális Segítők Egyesülete

Közép–Dunántúli Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Fejér,
 • Komárom-Esztergom,
 • Veszprém

34/511-028

Támasz Alapítvány

Dél-Dunántúli Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Baranya,
 • Somogy,
 • Tolna

72/233-169

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Dél-Alföldi Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Békés,
 • Bács-Kiskun,
 • Csongrád

76/485-582

Periféria Egyesület

Észak-Alföldi Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Hajdú-Bihar,
 • Jász-Nagykun-Szolnok,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg

42/504-618

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Észak-Magyarországi Regionális

Diszpécser Szolgálat

 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Heves,
 • Nógrád

46/530-268

Egy gumicukor méretű, véres, vak, haldokló kis lény karácsonyi története

Remek karácsonyi történetet osztott meg a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont, a főszerepben Izékével, a sztori kezdetén egy erdőben, az avaron haldokolva heverő, gumicukor méretű, az embriókoron alig túllevő, csupasz kis állattal, akiről ekkor még azt sem tudták, hogy milyen fajhoz tartozik. 

A sztoriban főszerepet játszó házaspár egy augusztusi napon egy kávézó teraszán éppen kifújta magát. Hogy mibe fáradtak bele?

„Túl a fiókaszezon javán, elengedtünk huszonsok felcseperedet fiókát, cinegéket, verebet, pintyet, rigót és ki tudja még hány fajt, számolni is sok lenne. Örültünk, hogy végre nem kell óránként etetnünk, nevelnünk valami csupasz, kétes kimenetelű létformát.”

Természetesen ebben a szent pillanatban jött a telefonos üzenet egy ismerőstől, hogy a fentebb leírt Valamit találta az erdőben és tanácsot kérne a felneveléséhez.

Hősnőnk egyfelől gyakorló állatmentő, másrészt kíméletlenül őszinte ember, ezért gyorsan visszaírt a dolog néhány alapvető buktatójáról:

 1. „Az a bizonyos Valami, vagy inkább Valamicske, Bármi lehet.”
 2. „A túlélési esélye kicsivel kevesebb, mint a nulla, hiszen amíg mi itt beszélgetünk, Ő éppen rohamosan veszíti a nemlétező testhőjét.”
 3. „Speciális tápszer nélkül belekezdeni sem érdemes.”
 4. „Üríteni nem tud egyedül, ezért a genitáliás tájékát stimulálni kell, mint egy kiscicának teszi az anyukája.”

A vége persze az lett, hogy a kis vakarcs náluk landolt. Hiszen egy abszolúte civil ember hogy is tudna megküzdeni ilyen problémákkal:

„Egy vattapamacsban érkezett, és ahogy kézbevettem, percekre bénított le a látványa. Ez az áttetsző, pár centis, fején vérző valami, ÉL! Azonnal nekiláttunk izzítani a sütkérező lámpát (az infra megölte volna), melegedett a tápszer és ketten háromfelé futottunk, hogy ugyan mégis mi fog beleférni ennek az Izének a szájába.”

A gyakorlat mellett persze az sem ártott, hogy néha az Izékének elnevezett apró lény is besegített:

„Nem mi oldottuk meg ezt sem. Ő. A szájára csepegtetett tejet egyszerűen lenyalogatta. Miután evett, döbbenten tapasztaltuk, hogy irgalmatlan küzdéssel bevonszolja magát a lámpa melege alá és köszönte, Ő jól is volt. Oké, legalább teli hassal és melegben hal meg - gondoltam, ám ez a gumimaci állatka, akinek hasában éppen áttetszett a beltartalom, sokkal nagyobb küzdő volt, mint mi azt tippeltük. Kitettem gyorsan az internetre, hátha akad valaki, aki nálunk tapasztaltabb és segíteni tud, hogy ki lehet az ápoltunk.”

Na jó, azt persze igazából mindenki csak tippelgetni tudta, hogy milyen fajba tartozik a kölyök, de mégis jól esett, hogy innentől ezreket érdekelt Izéke sorsa. Pedig nem volt könnyű menet ezután sem:

„Tettük a dolgunkat. Óráról órára, grammról grammra küzdötte be magát ez a kis élőlény a világunkba és a szívünkbe. Nem csak szerettem,de tiszteltem is ezért a küzdelemért. Nekünk csak pár hét virrasztás, de Ő mindenét rátette erre az egy lehetőségre és úgy küzdött, mint egy oroszlán. Mármint ilyen méretű oroszlán.”

Most lehet tippelni, csalni nem ér: milyen állat Izéke? Mókus? Menyét? Pele? Patkány? Erdei egér? Pocok? Cickány? Valami más?

A megoldás:

„Bár tényleg dimenziót váltottam a fáradtságtól, Izéke csodaszép nagy pelévé cseperedett. Megcáfolt minden ésszerűséget, minden fizikai törvényt, és ha Ő él, akkor nekem nincs mitől feladnom, mert ezen a világon bármi megtörténhet! Ezzel el is értünk a jelenidőbe… Ma is rém büszke vagyok. Most is, ezekben a percekben is, mikor hallom, hogy mennyire döngeti a helyén a faágakat, amin rohangál fel és alá, mert bizony Izéke, a mai napig is a családom illusztris tagja.”

Forrás: 444.hu    

Wim Hof, a Jégember

Wim Hof, holland extrémsportoló, idén töltötte be a 60. évét és 26 világrekordot tudhat a magáénak.

Képes volt rövidgatyában megmászni a Kilimandzsárót, mezítláb és szintén rövidnadrágban lefutott egy sarkköri félmaratont -26 fokban. 112 perccel Ő töltötte a legtöbb időt egy jégkockákkal telt kádban. Hof saját határait feszegette azzal is, hogy úszott az Északi-sarki jégtakaró alatt 80 métert. A filmen a 2000 március 16-án történt, 57,5 m-es Guinness-rekordot jelentő jég alatti úszása látható. (Jelenleg a világrekordot egy török tanárnő, Derya Can tartja 2017 óta.) Azonban nemcsak arra képes, hogy extrém hidegben mozdulatban maradjon, hanem az abszolút ellenkezőjére is. A namíbiai sivatagban lefutott egy maratont – anélkül, hogy egy korty vizet is ivott volna.

De ezeknek az elképesztő teljesítményeknek a titka? Hof meg van róla győződve, hogy ugyanerre a teljesítményre bárki képes. Módszerét, amely légzéstechnikából, hideg zuhanyból-fürdőből, és jógából illetve tai chiből áll, világszerte oktatja, így bizonyítva be emberek ezreinek, hogy tűrőképességük határa az extremitásokig tágítható, s elméjükkel befolyásolhatják a testükben zajló biokémiai folyamatokat.

Mi történik tulajdonképpen?

A Wim Hof Method, vagyis a Wim Hof Módszer első lépése egy speciális légzéstechnika gyakorlásából áll. Az erőteljes ki- és belégzés célja hiperventiláció előidézése. Az enyhe szédülés, vagy a végtagjainkban jelentkező bizsergés kedvező jel. Nagyjából 30 ismétlés után egy lélegzetvisszatartó fázis következik, majd egy mély belégzés, és kezdődik a kör elölről.

Ezzel a módszerrel ugyanolyan stresszválaszt indukálunk a testünkben, mintha az erdőben sétálva egy vaddisznóval találkoznánk, azzal a különbséggel, hogy nem fenyeget bennünket semmilyen veszély. Ez a stressz tehát edzi a szervezetünket, hogy a mindennapi feszült helyzetekkel szemben ellenállóbbá váljunk, a vérünkben megemelkedő adrenalin szintje pedig csillapítja a gyulladásokat és a fájdalmat.

A módszer eredményei nagy előrelépést jelenthetnek a krónikus fájdalommal élők életminőségének javításában, ugyanakkor a sportolók számára a gyorsabb regenerálódás miatt lehet kedvező az alkalmazása. Egy „átlagember” a testi-lelki tudatosság és ellenállóképesség növekedése mellett a jobb alvás előnyeit élvezheti. Hof szerint módszere segítségével legyőzhető a depresszió, a szorongás, és a poszttraumás stressz is.

A férfi tevékenységét természetesen tudományos érdeklődés is övezi. Egy kísérletben kipróbálták, hogy ugyanazzal a lázat, hidegrázást és fejfájást okozó baktériummal megfertőzték a Wim Hof módszert gyakorlók csapatát és egy kontrollcsoportot. Wim Hof és csapatának szervezete könnyedén elbánt a kórokozókkal, míg a másik csapat megbetegedett, és szenvedett a fenti tünetektől.

Wim Hof és csapata (fotó: Enahm Hof)

Forrás:

Copyright: Kiss & Kiss (2017)