Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Február

Szent-Györgyis tanulók a Magyar Honvédségnél

Futással emlékeztek a jeles évfordulóra a csabai repülőtéren

Jelentkezz tartalékos katonának

Szent-Györgyis tanulók a Magyar Honvédségnél

2022. február 10-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium 11/a osztálya lehetőséget kapott a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljától, hogy megnézhesse az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzését. A találkozó során megismerhettük – és ki is próbálhattuk – az önkéntes tartalékos katonák fegyverzetét, felszerelését, betekintést engedtek a különböző túlélési technikák elsajátításába. A program végén egy meleg ebéddel kedveskedtek osztályunknak. A lehetőségért, az átadott tudásanyagért külön köszönet illeti meg Kiss Károly t. százados, és Susánszki Attila zászlós urakat.

Vigye az egeret a kis nézőképek fölé! Androidos készüléken érintse meg a kis nézőképet, és megjelenik nagyban!
(Fotó: Gyurkó Attila)

Forrás: BSZC hírek    

Futással emlékeztek a jeles évfordulóra a csabai repülőtéren

Emlékfutáson vettek részt a a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj katonái és a Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó Békés megyei iskolák kadétjai is. A résztvevők több mint másfél kilométert futottak a békéscsabai reptér környékén.

74 évvel ezelőtt, 1948. február 18-án 5 ország – Belgium, Dánia, Franciaország, Luxemburg és Hollandia – megalapította a Nemzetközi Katonai Sporttanácsot (CISM), azzal a céllal, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátá-sa során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat a „Béke és barátság a sporton keresztül!” jelmondat égisze alatt. Ma már a világ 138 országa tagja a CISM-nek, Magyarország 1991-ben csatlakozott a szervezethez. A Nemzetközi Katonai Sporttanács ennek szellemében 1995 óta mindig a nyári Olimpiát megelőző évben rendezi meg a Ka-tonai Világjátékokat. A legutóbbin – 2019-ben – hazánk 75 fővel képviseltette magát, katonasportolóink egy aranyérmet, három ezüstérmet és három bronzérmet szereztek. A „CISM Day Run” (futónap) gondolata 2006-ban született meg, ettől az évtől kezdve a CISM országok katonái, honvédségi dolgozói, katonai sportegyesületei, ezen a napon, közös futással ünneplik meg az évfordulót. A Magyar Honvédség a futáshoz 2015-ben csatlakozott, azóta minden évben aktív résztvevője a nemzetközi kezdeményezésnek. Így ma is, minden katonai szervezet, minden helyőrségben közös futással emlékezik meg erről az évfordulóról.

2022. február 18-án a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj is csatlakozott mindehhez Békéscsaba határában az AB EXPO és repülőtér közötti 2200 méteres útszakaszon.

„A Magyar Honvédségnél naponta egy óra áll rendelkezésünkre sporttevékenységre. A sport nagyon fontos, hiszen az egészségünket ezzel tartjuk fent, illetve a gyakorlatok során olyan erősségeket, képességeket szerzünk, amelyek a későbbiekben – például a kiképzésben, feladatmegoldásban – előnyös. Ha a katona fizikálisan felkészült, akkor mentálisan is felkészült az adott kihívásra. Itt most a rendezvényen a tartalékosainknak és a kadétoknak a sportolás fontosságát, annak szeretetét hangsúlyozzuk”

részletezte Susánszki Attila, a zászlóalj vezénylő zászlósa.

Oszlács Norbert tartalékos szakaszvezető is a sport fontosságáról beszélt. Mint elmondta az esemény fő célja, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat. Oszlács Norbert kiemelte: Békés megyében jelenleg négy iskolában van Honvéd Kadét Program, mely a hazafias- és honvédelmi nevelést célozza.

Az egyik ilyen intézmény a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Technikum, Általános Iskola és Óvoda, ahonnan tucatnyi fiatal csatlakozott a futáshoz. 

Az egyik kísérőjük Tóth Mihály volt, aki az iskolában honvédelmi alapismereteket és belügyi rendészetet oktat. Elmondása szerint az intézményből a diákok többsége részt vesz a kadétprogramban, sőt, később az érettségi után többen is a katonai pályafutást választják. Hozzátette: a mostani középiskolás érettségizők közül négyen jártak legutóbb a megyei toborzóirodában, jelentkezési lapokért.

„Mindig összetart a csapat, sosem hagyjuk egymást cserben – csatlakozott a beszélgetéshez az iskola egyik 11. osztályos tanulója, Farkas Laura Bianka, aki egyben a Honvéd Kadét Program kadétja. Elmondása szerint rendszeresen vesz részt hasonló elfoglaltságokon, köztük airsoft lövészeteken és túrázásokon is. A diák kiemelte, ilyenkor a barátaival van, még jobban megismerik egymást, összekovácsolódnak és hajtja a felfedezés iránt vágy is: más tájak megismerése, a kirándulás, valamint a mozgás és a természet iránti szeretet.”

– Alapvető cél a hazafias nevelés – fogalmazott korábban a programmal kapcsolatban Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Hozzátette, a zászlóalj feladata, hogy ebben segítse, támogassa az iskolákat. Itt nem arra kell gondolni, hogy a katonák majd órát adnak, hanem mindezek megvalósítását támogatják, de szabadidős tevékenységekben, például különböző, a honvédelemhez kötődő túrákban, eseményeknél, emlékhelyek-, vagy laktanyalátogatásoknál, a szállításban, és ezek szervezésében is segítünk – részletezte.

A három szintből álló program a hazafias- és honvédelmi nevelést célozza, tudatosítva a haza szeretetének és védelmének fontosságát. 

A fiatalok többek közt közismereti képzésben vesznek részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulnak. Mindezek mellett számos egyéb ismeretre is szert tesznek: elsősegélynyújtás, terepen való tájékozódás, táborozási ismeretek vagy akár önvédelem. A fiatalok tanulmányaik alatt  ösztöndíjat is kaphatnak.

Forrás: Beol    

Jelentkezz tartalékos katonának

Copyright: Kiss & Kiss (2017)