Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Szeptember

Kadétprogramhoz csatlakozott a szarvasi szakképző iskola

Jelentkezz tartalékos katonának

 

Kadétprogramhoz csatlakozott a szarvasi szakképző iskola

Immár a szarvasi GySzC Székely Mihály Technikum is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, amellyel kapcsolatban az intézmény pénteken írta alá az együttműködési megállapodást az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonai alakulattal.

Jancsurák József, a Gyulai Szakképzési Centrum (GySzC) főigazgató-helyettese elmondta, stratégiai fontosságúnak tartják, hogy szakmaszerkezetüket folyamatosan megújítsák és korszerűsítsék a munkaerőpiac igényeinek megfelelően. A Magyar Honvédséggel való együttműködésükkel pedig egy kiszámítható jövőt biztosító életpálya felé vezető utat nyitnak meg a fiatalok számára. Hozzátette, a szomszédos országban dúló háború rámutatott arra, hogy a nemzetnek jól felkészült, hivatásukat és szakmájukat magas szinten művelő, a haza védelmére elkötelezett fiatalokat kell nevelni. Kiemelte, Szarvason a kadétprogramot jól kiegészíti a nyáron épült Honvédelmi Sportközpont.

Vantal Zsolt ezredes kifejtette, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred területén a Székely Mihály Technikum immár az 53. Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó iskola, Békés megyéből pedig a kilencedik. Hozzátette, a program arra hivatott, hogy a hazafias értékeket átadja a középiskolás korosztálynak. További célja a személyi utánpótlás a Magyar Honvédségnél. Örömére pedig a program sikeresnek bizonyul, hiszen egyre több intézmény, és azokon belül egyre több diák csatlakozik hozzá.

Az ezredes köszöntője után az intézmény vezetője, Ozsváth Zsuzsanna ismertette a Székely Mihály Technikum kadétprogrammal kapcsolatos terveit, elképzeléseit és céljait. Kiderült, a program megvalósítását iskolájukban a 2023/24-es tanévben kezdik el, és érettségizhetnek is tanulóik az ehhez kapcsolódó tantárgyból. Hangsúlyozta, az eddig tanított szakmáktól függetlenül kiemelt feladatuknak tartják a hazafias nevelést is, ezért tartották fontosnak a csatlakozást.

Az eseményen továbbá Molnár Etele alpolgármester foglalta össze, hogy milyen jelentőséggel bír a program a település életében.

„A 2017-ben elindított Honvéd Kadét Program alapját a hazafias- és honvédelmi nevelés adja, amelynek célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy önkéntes alapon választható tevékenység és a honvédelmi nevelésben részesülő fiatalok számára korántsem jelent kötelező utat a katonai szolgálat irányába. Feladataiban és tevékenységében túlmutat a Magyar Honvédség szervezeti keretein, azzal együtt, hogy a honvédelmi nevelés támogatja a katonai pályaorientációt, továbbá a Magyar Honvédség és társadalom kapcsolatának fejlesztését” – nyilatkozott a honvedelem.hu újságíróinak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, Magyar Honvédség parancsnoka.

Galéria

Vigye az egeret a kis nézőképek fölé! Androidos készüléken érintse meg a kis nézőképet, és megjelenik nagyban!

Forrás:

Jelentkezz tartalékos katonának

Copyright: Kiss & Kiss (2017)