Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Január

Századikként csatlakozott a békési iskola a honvédelmi képzéshez

Doni Hősök Emléktúra – 2022

Jelentkezz tartalékos katonának

Századikként csatlakozott a békési iskola a honvédelmi képzéshez

Együttműködési megállapodást írt alá a békési Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium a Magyar Honvédséggel pénteken. A szerződés értelmében a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred nyújt támogatást az intézmény számára az általános honvédelmi ismeretek átadásában.

A Gál Ferenc Egyetem békéscsabai campusán tartott ünnepélyes eseményen elsőként a honvédelmi államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Szabó István a honvéd kadét program eredményeiről szólva kiemelte, hogy 2017-ben 55 intézmény vett részt a programban, a mostani megállapodás után pedig immár a 100. partneriskolát köszönthetik. Beszédében rámutatott, hogy a kadétok száma a kezdeti 1600-ról 4600-ra emelkedett az elmúlt években, az országban pedig 77 település van, ahol olyan oktatási intézmény működik, amely részese a programnak. 

– A honvéd kadét program megalkotásánál arra törekedtünk, hogy minél közelebb tudjuk vinni a társadalomhoz a honvédelem ügyét. Azokat a generációkat szeretnénk megszólítani, akik ma az iskolapadokban ülnek, tehát a fiatal korosztályt – hangsúlyozta az államtitkár.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye – mint a Gál Ferenc Egyetem fenntartója – képviseletében Kiss-Rigó László megyéspüspök arról beszélt, hogy a keresztény egyház számára is fontosak azok az értékek, melyek a honvédséget jellemzik, ezért büszkén támogatják a hazafiasságra való nevelést.

– Számunkra megtisztelő és büszkék is vagyunk rá, hogy segíthetünk ebben a programban, amely mind a honvédség, mind az egyház, valamint az egész társadalom számára fontos értékekről szól, ilyen a hazaszeretet, az önfegyelem, a fegyelmezettség és az alkalmazkodóképesség – mondta. 

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora örömét fejezte ki, hogy a békési technikum is bekerülhetett a Magyar Honvédség programjába. Mint mondta, az intézmény számos tanára és diákja rendelkezik olyan kézségekkel, amelyek megalapozták a programhoz való csatlakozást, példaként említette az iskola rendészeti képzését.

– Ez egy háromlépcsős nevelési, képzési program, melyben most az első szintre léphettünk fel. Ha ezen jól teljesítünk, vagyis eredményesen tanulnak a diákjaink és jól tanítanak a tanárok, akkor jöhet a második lépcső, aztán a harmadik, amely a legösszetettebb, legkomolyabb része ennek a programnak, ez a honvédelmi középiskola irányába mutat  – magyarázta a rektor.  

Mérföldkőként értékelte a 100. honvéd kadét megállapodást a Békés megyei kormánymegbízott. Takács Árpád beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a megyében ez a harmadik ilyen jellegű együttműködés, de kitért rá, hogy a péntekit a jövőben további megállapodások is követik majd. Kiemelte, hogy a határvédelemnek, a katonai szolgálatnak évszázados hagyományai vannak a térségben, így különösen fontos, hogy minél több fiatal csatlakozzon a honvéd kadét programhoz. 

– Az utóbbi időben újra felkerültünk arra a térképre, amely a honvédség és az ország egésze szempontjából is fontos. Az alapoknál kell kezdeni, ez a honvéd kadét program. Erre szeretnénk majd építeni a katonai középiskolát is, hiszen a fiatalok hazafias nevelése, támogatása, a haza védelme elsődleges fontosságú számunkra – húzta alá.

Az esemény zárásaként a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója, Moldován-Garas Helga és Polyák András ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka írta alá a honvéd kadét programban való részvételről szóló megállapodást.

Galéria

Vigye az egeret a kis nézőképek fölé! Androidos készüléken érintse meg a kis nézőképet, és megjelenik nagyban! (Fotó: Nagy Gábor/honvedelem.hu)

Forrás:

Doni Hősök Emléktúra – 2022

Gádorosról indultak nyolcvanan, akik szombaton reggel úgy döntöttek, csatlakoznak a sok éves hagyományhoz és méltó módon megemlékeznek a Don-kanyarnál életüket vesztett magyar katonákról. A MATASZ Békés Megyei Szervezetével tart már harmadik éve tagjaival a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület, Viczián Zoltán vezetésével.

A csípős szombat reggeli regisztrációnál - ahol pogácsával, forró teával kínálták az érkezőket - már látszott, a hívó szó sokakhoz eljutott. A civilek és a hagyományőrzők mellett felsorakoztak a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj katonái az induláshoz, majd az I. világháborús emlékműnél dr. Szilágyi Tibor polgármester megosztotta gondolatait a résztvevőkkel.

A magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb eseményére, a magyar királyi honvéd hadsereg Don-kanyarnál 1943. januárjában megvívott harcaira és a harcokban elesett hősökre, túlélőkre emlékezünk és tisztelgünk az áldozatok előtt. Sok évtized eltelt az 1943-as tél óta, de a magyar nemzet nem felejt. Az elmúlt 79 év talán enyhítette, de nem feledtette a tragikus eseményeket. Több mint százezer magyar honvéd halt hősi halált. A mai kor emberének a doni katasztrófa jelképe az értelmetlen szenvedésnek, a felelőtlen politikai döntéseknek. És jelképe a hazaszeretetnek, a bátorságnak, az önfeláldozásnak. Adózzunk tisztelettel a magyar hősök emléke előtt.

Antal László, a menetoszlop parancsnoka tolmácsolta Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő gondolatait a doni emléktúra résztvevői felé:

Őszinte tisztelettel és megbecsüléssel köszöntjük mindazokat, akik tevékenyen is megemlékeznek a magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942-43. évi harcairól, különösen 1943 januárjának a Don-kanyarban vívott harcok tragikus és embert próbáló napjairól.

Amikor az ezredfordulón néhány fő végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki sem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válva hajthatunk fejet a Magyar Királyi Honvédség előtt.

Bízunk benne, hogy a több civil szervezet által is, változatos helyszíneken szervezett, aktív emlékezési formák között mindenki megtalálja a számára elérhető és neki megfelelő módot.

– Aktív és nyugállományú katonák, kadétok, katonai hagyományőrzők, a honvédelem ügyéért tenni akaró civil túrázók: ami össze kell, hogy kösse őket, az az emlékezés és emlékeztetés gesztusa és – példát véve az embertelen körülmények között, emberfeletti erővel küzdő bajtársaink felidézéséből - a törekvés a legjobb teljesítményre, a leghitelesebb, minden szélsőséges megnyilvánulástól mentes végrehajtásra.

A koszorúk elhelyezése után folytatták útjukat a településen lévő II. világháborús emlékműhöz, azt követően pedig elindult a menet az alföldi kéktúra útvonalán. Az emléktúrára regisztráltak résztávokat tesznek meg, illetve aki teljesíti a távot, az szombaton 29 kilométeren át gyalogol Árpádhalom, Szentetornya, Gyopárosfürdő érintésével.

Galéria

Vigye az egeret a kis nézőképek fölé! Androidos készüléken érintse meg a kis nézőképet, és megjelenik nagyban! (Fotó: Csete Ilona/beol.hu)

Forrás: BEOL    

Jelentkezz tartalékos katonának

Copyright: Kiss & Kiss (2017)