LÁTOGATÓK:

Doni Hősök Emléktúra

Történelmi visszatekintés

A németeknek a kezdeti 1941-es sikerek után muszáj volt csapatokat követelniük a szövetségesektől a keleti frontra, hiszen a Szovjetunió ellen tervezett „blitzkrieg” nem alakult a tervek szerint. A Vörös Hadsereg ellentámadása 1942 elejére olyan veszteségeket okozott nekik, hogy egyértelművé vált: nagyobb mértékben kell majd támaszkodniuk a szövetségesek támogatására. 1942 telén és tavaszán így egymás után vették fel a kapcsolatot az olasz, román és magyar politikai vezetéssel. A magyar kormány vonakodva, de teljesítette a németek kérését és garantálta, hogy egy teljes hadsereget küldenek a keleti frontra. A 2. magyar hadsereget így 1942 áprilisa és júniusa között szállították ki a Szovjetunió területére. Mindjárt a kiérkezésüket követően bekapcsolódtak a német csapatok támadó hadműveleteibe és a nyár közepére elérték a Don folyót. Heves összecsapások után a szovjeteknek Uriv és Scsucsje közelében azonban sikerült megtartani a hídfőiket a Don nyugati partján. A tél folyamán a magyar csapatok védekezésre rendezkedtek be, fő feladatuk a Sztálingrád felé előrenyomuló német csapatok oldalának biztosítása volt.

A Vörös Hadsereg offenzívája 1943. január 12-én a reggeli órákban indult meg, -40 fokos hidegben. A magyar katonáknak irreálisan hosszú, több mint 200 kilométeres frontvonalat kellett megtartaniuk. Mindezt nyári felszerelésben, ugyanis a téli hadfelszerelés nem érkezett meg, a német hadvezetés – a megállapodások ellenére – nem látta el a magyar csapatokat a beígért korszerű fegyverekkel, ráadásul szállítókapacitásukat sem bocsátották a katonáink rendelkezésére. A kilátástalan helyzet ellenére a magyar honvédek az iszonyatos körülmények között több napon át keményen védekeztek, de végül a jobban felszerelt túlerőben lévő orosz hadigépezet maga alá gyűrte a Keleti Front védvonalát. A harcokban és a hosszú visszavonulás alatt 100-120 ezer magyar katona vesztette életét. Az utolsó megmaradt alakulatokat 1943 áprilisában-májusában szállították haza Magyarországra. E szovjet hadművelet, a „doni áttörés” néven került a történelembe.

A magyar hősök előtti főhajtásként országos szinten huszonkét éve rendezik meg a Doni Hősök Emléktúrát, 5. éve pedig már Békés megyei emlékmenetet is szervez a Magyar Tartalékosok Szövetségének Békés Megyei Szervezete. (Forrás: 1., 2.

 

A túra kiírása

2022-ben a MATASZ Békés Megyei Szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület szervezésében kerül megrendezésre az alábbiak szerint:

Útvonal:

Gádoros – Árpádhalom – Szentetornya – Rákóczi-telep – Gyopárosfürdő

A nyomvonal megtekinthető és letölthető innen (gpx).

Táv: 27,2 km.

Rajt, cél:

Január 22. (szombat), 800; Gádoros, Polgármesteri Hivatal (N46.66636 E20.59694)

Gyopárosfürdő, Alföld Gyöngye Étterem (N46.56286 E20.63668)

Nevezési díj:

A részvétel ingyenes, sem előzetes regisztrálás nem szükséges, sem helyszíni nevezés nincs. 5 főnél nagyobb csoportok jelentkezését azonban a rendezők – a lent megadott elérhetőségek egyikén – köszönettel veszik.

Díjazás:

Emléklappal és kitűzővel ismerik el a részvételt a szervezők mindazoknak, akik legalább két egymás utáni emlékhelyet érintenek az emléktúra résztvevőivel.

Ellátás:

A pihenőpontokon tea, zsíroskenyér, a célban meleg ebéd várja a résztvevőket.

Javasolt felszerelés:

 • bejáratott bakancs vagy sportcipő,
 • vastag zokni(k),
 • réteges öltözködés,
 • sapka, sál, kesztyű,
 • váltóruha (póló),
 • kis enni és innivaló (nem szénsavas),
 • hátizsák,
 • híváskezdeményezésre is alkalmas telefon.

Közlekedés

Időjárás (Orosháza)

Útvonalleírás:

800 órakor indul az emléktúra. A Fő utcán található I. és II. világháborús emlékműnél tartanak megemlékezést. Koszorúzás után indul a menet az Alföldi Kéktúra útvonalán Árpádhalomig.

A Károlyi-Berchtold-kastélyban lesz az első pihenőpont (9 km), itt az első résztáv vége.

1015 órakor – a Turul szobor megtekintése után – a K+ útvonalon érintik a dombot, amelyen a legenda szerint Árpád vezér sátra állt. Az utat a jelzésen folytatják, majd a kövesutat elhagyva az első dűlőnél balra fordulva jelzetlen földúton mennek a Justh majori dűlőig, azon jobbra térnek. Szentetornyán az evangélikus parókiánál érik el a második frissítőpontot (18 km), a második résztáv végét.

Az itt található emlékmű koszorúzása után, 1300 órakor indulnak tovább. Egy-egy rövid megemlékezés erejéig megállnak a Corvin János utcai temetőben (19,5 km), a Laposi temetőben (21 km) és a Szentesi úti temetőben (24 km) örök nyugalomra helyezett hősök sírjainál.   Várhatóan 1530 órakor Gyopárosfürdő ligetében az emlékkőnél kerül sor az utolsó megemlékezésre (26,5 km).

Innen a már csak pár lépés a cél, az Alföld Gyöngye Étterem (28 km), ahol fogadják a hely vendégszeretetét.

Egyéb információk:

 • A résztvevőknek túra és emlékhely leírást biztosítanak.
 • A túra vezetett, tekintve, hogy alapvető célja a megemlékezés. Külön ellenőrzőpontok nem lesznek, így aki futva teljesíti, annak a teljesítménye nem ellenőrízhető.
 • A túra nyomvonala kb. fele részben jól járt földutakon, többnyire jelzett turistaútvonalon, fele részben pedig aszfaltozott úton halad. Esős időben, amikor sár valószínűsíthető teljes egészében aszfalton lesz lebonyolítva, ebben az esetben a távolság nőhet (28-30 km)
 • Az emléktúrára való becsatlakozást és befejezése után a hazajutást a résztvevőknek egyénileg kell megoldani.
 • További felvilágosítást adhat Antal László a Békés menetszázad parancsnoka (e-mail: antal.l@mailbox.hu, tel.: +36-20/962-7265) illetve Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnöke (e-mail: czian65@gmail.com, tel.: +36-30/535-8322).

Copyright: Kiss & Kiss (2017)