Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Galéria Üzenet

LÁTOGATÓK:

Június

Önmagától mozgó üres kerekesszék

Ókori photoshop a gladiátorok mesés felsőteste?

A börtönből ért el matematikai áttörést egy gyilkosságért elítélt rab

Önmagától mozgó üres kerekesszék

Önmagától mozgó üres kerekesszék tartja lázban egy thaiföldi kórház személyzetét. Vagy régi tulajdonosa használja, vagy csak a szél mozgatja.

A helyi sajtó jelentése szerint a szék egy, a kórházban elhunyt férfié volt, és rögtön felmerült, hogy egykori tulajdonosának szelleme gurult vele. Az eszközt két éve adományozta a kórháznak az elhunyt férfi családja.

A kerekesszékről május 23-án este készült videó, ahogy látszólag magától előregurul, majd egyszer csak elkezd tolatni. A felvételt, amit a kórház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelős biztonsági kamera rögzített, a kórház tette közzé a YouTube-on, hogy a nézők segítségét kérjék a személyzet több tagját is megrémítő jelenet megmagyarázására.

A felvételt azután nézték meg, hogy a széket a bejárat előtt találták meg, és tudni szerették, ki rakta oda. Az Udonthani városában található Ban Kham Doung kórház igazgatója a helyi sajtónak elmondta, hogy a szék nem motoros, így kizárható, hogy valaki távirányítással működtette volna. Az sem lenne magyarázat, hogy lejtőn indult el, hiszen a megállás után hátrafelé kezdett el gurulni.

A thai sajtóban megjelent hírek szerint a rejtélyre az adhat magyarázatot, hogy az eset idején viharos erejű szél volt a területen, és az mozgathatta a könnyű kerekesszéket. A kórház igazgatója is ebben hisz, de azért közölte, hogy a biztonság kedvéért buddhista szertartáson imádkoznak a szék egykori tulajdonosának szelleméhez.

Forrás: 24.hu    

Ókori photoshop a gladiátorok mesés felsőteste?

Bár tökéletes testtel ábrázolták őket, valószínűleg kissé kövérkések voltak az ókori harcosok, és mindez ráadásul egy tervezett diéta eredménye volt.

A gladiátorokat izmos, erős felsőtestű „csodaférfiaknak” képzeljük, nyilván azért, mert így ábrázolja őket az összes történelmi film a Gladiátortól a Spartacusig, ám most a Gastro Obscura minden álmunkat összetöri. Szerinte az arénák harcosainak testét nem izom, hanem vastag réteg zsír borította. A következtetést különböző archeológiai kutatásokból vonták le, amelyek arra mutatnak, hogy a gladiátorok étrendje szénhidrátokra, főleg olyan ételekre épült, mint a bab vagy az árpagyöngy.

Csontokból étrend

A gladiátorok fizikumát egy bécsi orvosi antropológus csoport kutatta, akik egy több, mint 2000 éves gladiátorsír feltárása alapján jutottak ezekre a következtetésekre. A csontokon és a fogakon egy olyan analízst végeztek, amely ásványi anyagokat mutatott ki, például kálciumot és cinket,  ebből tudták rekonstruálni az étrendjüket. A maradványokból kimutatott ásványi anyagok arányából arra következtettek, hogy nagyon kevés állati eredetű élelmiszert fogyaszthattak, és sok szénhidrátban gazdag hüvelyest ehettek. A kutatás eredményeivel összefüggenek olyan szöveges emlékek is, amelyek „árpagyöngy-evők”-ként hivatkoznak a gladiátorokra.

Nem spórolás, hanem tervezett diéta

Érdekes módon úgy tűnik, nem azért ehettek olyan kevés húst, mert szegények voltak. Bár sokan valóban rabszolgaként álltak a küzdőtérre, olyanok is bőven akadtak, akik önszántukból választották ezt a sorsot maguk számára. Ebből arra következtettek a kutatók, hogy nem spórolás céljából vonták meg a húst a gladiátoroktól, hanem más céljuk volt a szénhidrát gazdag étrenddel. A bécsi antropológusok szerint a cél az volt, hogy a testüket egyenletes, puha háj fedje be, így az idegvégződéseik kevésbé legyenek kitéve a fájdalomnak, ütéseknek, a kisebb vágások pedig kevésbé voltak életveszélyesek a számukra.

Az ókor dietetikusai

A legérdekesebb az egészben az, hogy az ókorban már tudták, milyen fontos kapcsolat van az étrend és a teljesítmény között, és szándékosan hizlalták fel küzdésre szánt rabszolgáikat. A gladiátorok birtoklása óriási érték volt, ezért a tulajdonosaik meg is becsülték őket, vigyáztak rájuk, komoly elit orvosi felügyelet alatt tartották, edzették, fürösztötték, fűtött helyiségekben laktatták őket. A cikk szerint csakúgy, mint a mai testépítők, ők is kaptak étrend-kiegészítőket: ezek olyan italok lehettek, amelyeket csontokból nyert hamuval készítettek, hogy feltöltsék a kalcium készleteiket.

Ókori photoshop

Na de ha a gladiátorok mégsem voltak olyan tökéletes felsőtesttel áldottak, miért ábrázolták őket mégis izmosnak és szálkásnak? Mert az ókoriak épp olyanok voltak, mint mi most, éppúgy idealizáltak, ahogyan ma a címlaplányokat photosoppolják – szebbeknek, mint amilyenek a valóságban.

Forrás: Nosalty    

A börtönből ért el matematikai áttörést egy gyilkosságért elítélt rab

Christopher Havenst 2011-ben 25 év letöltendőre ítélték gyilkosságért, idén januárban pedig megjelent egy tanulmánya egy matematikai szaklapban – írja a Live Science.

Christopher Havens beszél a 2017-es Pí napon a Monroe Javítóközpontban

Havens magánzárkában jött rá, hogy tulajdonképpen szereti a matekot, de két év alatt kimerítette a börtön oktatási erőforrásait, és levélben kért meg egy matematikai kiadót, hogy segítsenek neki levelezőpartnert találni, akivel megtárgyalhatja az eredményeit. A levele eljutott egy olasz számelmélet-professzorhoz, aki először egy feladatot küldött Havensnek, gondolván, hogy úgy is elbukik rajta. Mikor megkapta az elítélt válaszlevelét, meglepve látta, hogy a válasz helyes.

A matematikus küldött Havensnek egy újabb, lánctörtekkel foglalkozó feladatot, aminek a januárban megjelent tanulmány az eredménye. Havens tollal és ceruzával dolgozott ki mindent.

Havens, miután magánzárkába került napi 10 órát foglalkozott matematikával. Mikor rátalált az új szenvedélyére, végigcsinált egy egyéves programot, ami segít az elítélteknek feldolgozni, miért is tették amit tettek. Levelezőpartnerei rengeteg könyvet küldtek neki, amit először nem kaphatott meg, mert nem megfelelő forrásból érkeztek. Miután engedélyt kapott, hogy matematikát tanítson a többi rabnak, a könyveket is megkapta.

Kidolgoztam egy hosszútávú tervet, amiben benne van, hogyan fizetem vissza a felbecsülhetetlen értékű adósságom. Tudom, hogy ez az ösvény végtelen, és sose jön el a nap, amikor teljesen visszafizettem az adósságom. De ez az adóssággal terhes hosszú élet nem rossz. Inspiráló. Lehet, hogy hülyén hangzik, de az áldozatom lelkének társaságában töltöm a büntetésem. Sok fontos teljesítményemet neki ajánlom

– mondta Havens.

Ugyan a börtönben szerzett diploma bizonyítottan csökkenti a visszaesés kockázatát, az USA-ban nem könnyű ilyet szerezni. Havens a büntetése leteltével akarja elvégezni az egyetemet, és egy non-profitként szeretné folytatni a raboknak való matematika oktatást.

Forrás: Index    

Copyright: Kiss & Kiss (2017)