Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Galéria Üzenet

LÁTOGATÓK:

Június

Önmagától mozgó üres kerekesszék

Ókori photoshop a gladiátorok mesés felsőteste?

A börtönből ért el matematikai áttörést egy gyilkosságért elítélt rab

Földönkívüli lényt fotóztak a mexikói hegyekben?

Minden idők leghíresebb szabadrúgásgólja tudományos magyarázattal

Albert Einstein és a haja

Így viselkednek az intelligens emberek

9 ember, aki akár regényhős is lehetne – de ők a valóságban is léteztek

Önmagától mozgó üres kerekesszék

Önmagától mozgó üres kerekesszék tartja lázban egy thaiföldi kórház személyzetét. Vagy régi tulajdonosa használja, vagy csak a szél mozgatja.

A helyi sajtó jelentése szerint a szék egy, a kórházban elhunyt férfié volt, és rögtön felmerült, hogy egykori tulajdonosának szelleme gurult vele. Az eszközt két éve adományozta a kórháznak az elhunyt férfi családja.

A kerekesszékről május 23-án este készült videó, ahogy látszólag magától előregurul, majd egyszer csak elkezd tolatni. A felvételt, amit a kórház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelős biztonsági kamera rögzített, a kórház tette közzé a YouTube-on, hogy a nézők segítségét kérjék a személyzet több tagját is megrémítő jelenet megmagyarázására.

A felvételt azután nézték meg, hogy a széket a bejárat előtt találták meg, és tudni szerették, ki rakta oda. Az Udonthani városában található Ban Kham Doung kórház igazgatója a helyi sajtónak elmondta, hogy a szék nem motoros, így kizárható, hogy valaki távirányítással működtette volna. Az sem lenne magyarázat, hogy lejtőn indult el, hiszen a megállás után hátrafelé kezdett el gurulni.

A thai sajtóban megjelent hírek szerint a rejtélyre az adhat magyarázatot, hogy az eset idején viharos erejű szél volt a területen, és az mozgathatta a könnyű kerekesszéket. A kórház igazgatója is ebben hisz, de azért közölte, hogy a biztonság kedvéért buddhista szertartáson imádkoznak a szék egykori tulajdonosának szelleméhez.

Forrás: 24.hu    

Ókori photoshop a gladiátorok mesés felsőteste?

Bár tökéletes testtel ábrázolták őket, valószínűleg kissé kövérkések voltak az ókori harcosok, és mindez ráadásul egy tervezett diéta eredménye volt.

A gladiátorokat izmos, erős felsőtestű „csodaférfiaknak” képzeljük, nyilván azért, mert így ábrázolja őket az összes történelmi film a Gladiátortól a Spartacusig, ám most a Gastro Obscura minden álmunkat összetöri. Szerinte az arénák harcosainak testét nem izom, hanem vastag réteg zsír borította. A következtetést különböző archeológiai kutatásokból vonták le, amelyek arra mutatnak, hogy a gladiátorok étrendje szénhidrátokra, főleg olyan ételekre épült, mint a bab vagy az árpagyöngy.

Csontokból étrend

A gladiátorok fizikumát egy bécsi orvosi antropológus csoport kutatta, akik egy több, mint 2000 éves gladiátorsír feltárása alapján jutottak ezekre a következtetésekre. A csontokon és a fogakon egy olyan analízst végeztek, amely ásványi anyagokat mutatott ki, például kálciumot és cinket,  ebből tudták rekonstruálni az étrendjüket. A maradványokból kimutatott ásványi anyagok arányából arra következtettek, hogy nagyon kevés állati eredetű élelmiszert fogyaszthattak, és sok szénhidrátban gazdag hüvelyest ehettek. A kutatás eredményeivel összefüggenek olyan szöveges emlékek is, amelyek „árpagyöngy-evők”-ként hivatkoznak a gladiátorokra.

Nem spórolás, hanem tervezett diéta

Érdekes módon úgy tűnik, nem azért ehettek olyan kevés húst, mert szegények voltak. Bár sokan valóban rabszolgaként álltak a küzdőtérre, olyanok is bőven akadtak, akik önszántukból választották ezt a sorsot maguk számára. Ebből arra következtettek a kutatók, hogy nem spórolás céljából vonták meg a húst a gladiátoroktól, hanem más céljuk volt a szénhidrát gazdag étrenddel. A bécsi antropológusok szerint a cél az volt, hogy a testüket egyenletes, puha háj fedje be, így az idegvégződéseik kevésbé legyenek kitéve a fájdalomnak, ütéseknek, a kisebb vágások pedig kevésbé voltak életveszélyesek a számukra.

Az ókor dietetikusai

A legérdekesebb az egészben az, hogy az ókorban már tudták, milyen fontos kapcsolat van az étrend és a teljesítmény között, és szándékosan hizlalták fel küzdésre szánt rabszolgáikat. A gladiátorok birtoklása óriási érték volt, ezért a tulajdonosaik meg is becsülték őket, vigyáztak rájuk, komoly elit orvosi felügyelet alatt tartották, edzették, fürösztötték, fűtött helyiségekben laktatták őket. A cikk szerint csakúgy, mint a mai testépítők, ők is kaptak étrend-kiegészítőket: ezek olyan italok lehettek, amelyeket csontokból nyert hamuval készítettek, hogy feltöltsék a kalcium készleteiket.

Ókori photoshop

Na de ha a gladiátorok mégsem voltak olyan tökéletes felsőtesttel áldottak, miért ábrázolták őket mégis izmosnak és szálkásnak? Mert az ókoriak épp olyanok voltak, mint mi most, éppúgy idealizáltak, ahogyan ma a címlaplányokat photosoppolják – szebbeknek, mint amilyenek a valóságban.

Forrás: Nosalty    

A börtönből ért el matematikai áttörést egy gyilkosságért elítélt rab

Christopher Havenst 2011-ben 25 év letöltendőre ítélték gyilkosságért, idén januárban pedig megjelent egy tanulmánya egy matematikai szaklapban – írja a Live Science.

Christopher Havens beszél a 2017-es Pí napon a Monroe Javítóközpontban

Havens magánzárkában jött rá, hogy tulajdonképpen szereti a matekot, de két év alatt kimerítette a börtön oktatási erőforrásait, és levélben kért meg egy matematikai kiadót, hogy segítsenek neki levelezőpartnert találni, akivel megtárgyalhatja az eredményeit. A levele eljutott egy olasz számelmélet-professzorhoz, aki először egy feladatot küldött Havensnek, gondolván, hogy úgy is elbukik rajta. Mikor megkapta az elítélt válaszlevelét, meglepve látta, hogy a válasz helyes.

A matematikus küldött Havensnek egy újabb, lánctörtekkel foglalkozó feladatot, aminek a januárban megjelent tanulmány az eredménye. Havens tollal és ceruzával dolgozott ki mindent.

Havens, miután magánzárkába került napi 10 órát foglalkozott matematikával. Mikor rátalált az új szenvedélyére, végigcsinált egy egyéves programot, ami segít az elítélteknek feldolgozni, miért is tették amit tettek. Levelezőpartnerei rengeteg könyvet küldtek neki, amit először nem kaphatott meg, mert nem megfelelő forrásból érkeztek. Miután engedélyt kapott, hogy matematikát tanítson a többi rabnak, a könyveket is megkapta.

Kidolgoztam egy hosszútávú tervet, amiben benne van, hogyan fizetem vissza a felbecsülhetetlen értékű adósságom. Tudom, hogy ez az ösvény végtelen, és sose jön el a nap, amikor teljesen visszafizettem az adósságom. De ez az adóssággal terhes hosszú élet nem rossz. Inspiráló. Lehet, hogy hülyén hangzik, de az áldozatom lelkének társaságában töltöm a büntetésem. Sok fontos teljesítményemet neki ajánlom

– mondta Havens.

Ugyan a börtönben szerzett diploma bizonyítottan csökkenti a visszaesés kockázatát, az USA-ban nem könnyű ilyet szerezni. Havens a büntetése leteltével akarja elvégezni az egyetemet, és egy non-profitként szeretné folytatni a raboknak való matematika oktatást.

Forrás: Index    

Földönkívüli lényt fotóztak a mexikói hegyekben?

Különös lény felbukkanása tartja rettegésben a mexikói hegyekben élő embereket május közepe óta. A helyiek azt állítják, hogy 2020. május közepén egy hatalmas lényt láttak egy hegyláncon Mexikóban San Luis Potosí Huasteca régiójában, sőt le is fényképezték a mobiltelefonjukkal.

A férjemmel és a gyermekünkkel odakint játszottunk, amikor egy robbanásszerű hangot hallottunk. A domboldal felé néztünk, mert azt hittük, hogy a hang onnan jön. Először azt gondoltuk, hogy földcsuszamlás.

– mondta az Antonia nevű nő a helyi sajtónak.

Először nem is hitt a szemének: egy nagyon magas, vékony, emberszerű alak bukkant fel az egyik közeli hegygerincen.

Mint egy óriás. Délután öt óra körül volt. Nagyon megrémültem. A férjem kiabált, amikor ő is meglátta ezt a dolgot, hogy azonnal be kell mennünk a házba, bár messze voltunk tőle.

Antonia története megegyezik az Ojo de Agua és a szomszédos helységek más lakosainak tanúvallomásaival, a Ciudad Valles községben, San Luis Potosí Huasteca régiójában. Az esemény félelmet és bizonytalanságot okozott a bennszülöttek körében. A különös lény ráadásul mintha kiabált volna, furcsa, nagyon mély hangon. A környéken hamar híre ment a szokatlan eseménynek, többen az eset kivizsgálását kérték.

Forrás: Life    

Minden idők leghíresebb szabadrúgásgólja tudományos magyarázattal

Minden idők egyik legemlékezetesebb gólját szerezte Robert Carlos 1997. június 3-án a francia fociválogatott ellen. A brazilok legendás ballábas védője az 1998-as világbajnokság főpróbájaként megrendezett Tournoi de France tornán tett egy lépést a halhatatlanság felé.

A bődületes erejű lövéseiről ismert brazil hátvéd 35 méterre Fabien Barthez kapujától állította le a labdát, gondosan ügyelve a szelep elhelyezkedésére. A kezdőkörből futott neki a rúgásnak, bal külsővel telibe találva a labdát, amely jobbról megkerülte a négytagú francia sorfalat. Ívéből úgy tűnt, hogy el fog suhanni a kapu mellett, ám nagyjából az ötös vonal magasságában a pályaív görbülete hirtelen leszűkült, a labda pedig a mozdulatlan Barthez legnagyobb meglepetésére a bal kapufa belső oldaláról a hálóba vágódott – olvasható egy 2010-es cikkben, amiben arról is írtak, hogy a fizikusok megállapították, miért írhatott le ilyen ívet Roberto Carlos lövése.

A fizikában közismert a Magnus-hatás néven az iskolában is tanított jelenség. Ennek lényege, hogy egy önmaga tengelye körül forgó gömb (labda) egyenes vonalú mozgás helyett ívelt pályát ír le, mert felületére a forgás következtében nem egyformán hat a súrlódási erő. A röppálya ívét végső soron az aerodinamika (légellenállás, súrlódás) és a gravitációs erő közötti kölcsönhatás szabja meg.

„A brazil hátvéd olyan erősen megcsavarta a labdát, hogy az nem kör, hanem spirál alakú pályára került. Ez csakis azért sikerülhetett, mert a kaputól mért távolság meglehetősen nagy volt, és mert Roberto Carlos hatalmas erővel találta el a labdát”

– magyarázta a fantasztikus lövést Christophe Clanet, a paliseau-i École Polytechnique fizikusa.

Forrás: Origo/Sport    

Albert Einstein és a haja

Ha megkérdeznénk az utca emberét, mi jut először eszébe Albert Einsteinről, biztos, hogy nem a relativitáselméletet vagy a fizikai Nobel-díjat mondaná, hanem a haját.

A 20. század egyik legnagyobb tudósának kétségkívül egyedi frizurája volt: nem csak a színe, de a formája is feltűnést kellett, úgy festett, mintha azonnal szét akarna repülni Einstein fejéről.

Noha az elméleti fizikus hajkoronáját szinte mindenki ismeri, azt már kevesebben tudják, hogy nem véletlenül volt ilyen. Einstein egy ritka betegségben szenvedett, a fésülhetetlen haj szindrómában.

Ez egy öröklődő kór, melynek fő jellemzője a fejbőrtől elálló, rendezetlen, nehezen fésülhető, száraz frizura. A hajszál keresztmetszete háromszög vagy vese alakú, így kevésbé hajlékonyak, pigmentet nem, vagy alig tartalmaznak. Genetikai háttere egyelőre tisztázatlan és gyógymódot sem találtak még rá – arra azonban van némi esély, hogy az életkor előrehaladtával spontán javulásnak induljon az állapot.

Könnyen hihetnénk, hogy a kis Lyla-Grace Barlow és az elhunyt tudós rokonok, pedig csupán ugyanaz a betegség alakult ki náluk: a fésülhetetlen haj szindróma. Az 5 éves kislány kopaszon született, másfél éves korában kezdett nőni a haja, de hajszálai már akkor sem puhák, hanem vattaszerűek voltak. Szülei számtalan hajápolási terméket szereztek be, hogy kicsit könnyebbé tegyék gyerekük életét, de egyik sem használt. Ahogy az sem, hogy órákon keresztül próbálták kifésülni a furcsa loboncot.

Az 5 éves Lyla-Grace Barlow is ugyanebben a betegségben szenved

Az édesanya elmesélte, sokan nevették már ki a kislányt, azzal viccelődtek, ők is így néznek ki felkelés után. „Régen mindig sírt, ha meg akartam fésülni. Nem egyszer jutott eszembe, hogy leborotválom és megszabadítom a szenvedéstől” – nyilatkozta a 28 éves Alex áprilisban a Sunnak.

Érdekesség, hogy a házaspárnak Lylán kívül még két gyereke született, az ő sérójuk viszont teljesen normális. Ráadásul a családban mindenkinek barna a haja, egyedül a kislány szőke. A szülők szerint azonban ez a frizura nagyon illik Lylához: igazi kis őrült, mindig viccel, nevet, játszik. Egyik Halloweenre még Einsteinnek is beöltözött.

Jelenleg a világon mindössze 100 ember él hasonló problémával.

Forrás: Femcafe    

Itt zajlanak a világ legnyaktörőbb keresztelői

A szülés utáni negyvenedik napon etióp nők egy csoportja életveszélyes küldetésre indul, hogy mezítláb, a hátukra batyuként rögzített gyermekükkel felmásszanak egy szinte függőleges sziklafalra. A nyaktörő vállalkozás célja  az a  sziklába vájt keresztelőkápolna, ami a Gheralta hegységben fekszik. A kis etióp falu lakossága emberöltők óta hisz abban, hogy ha az újszülöttet  Abuna Yemata Guh szent templomában keresztelik meg, akkor gyermekük közelebb kerül az Istenhez és nagyobb védelmet kap.

A 2580 méter magasan kialakított sziklatemplomot egy kemény és veszélyes mászással lehet csak elérni

Ez a világ legnehezebben megszerezhető keresztsége

Az életével játszik az, aki megpróbál az etiópiai Abuna Yemata Guh magasba szökő sziklafalba épült templomához felmászni. Mégis, minden helybéli édesanya megteszi ezt az embert próbáló utat, amikor megszületik a gyermeke és ezeken a nyaktörő vállalkozásokon az egész falu népe követi őket.

A fiatal nők kendőbe bugyolált kisbabájukat a hátukon, a gyakorlatilag függőleges sziklafalon mászva viszik fel a templomba, hogy a gyermeket a pap keresztség szentségébe részesíthesse.

Valószínűleg ez a világ legnehezebben megszerezhető keresztsége. Az Észak-Etiópia, Tigray régiójában található Abuna Yemata Guh sziklakápolnáját a világ legveszélyesebb templomának tartják.

És nem véletlenül. A meredek fal tetején álló templomot még a hatodik században vájták a sziklába  amely, mintegy 2 580 méteres tengerszint feletti magasságban.

Ám a sziklakápolna alapjai még ennél is korábbi időkből, az ötödik századból származnak. A 15. századi kupolája és freskói miatt ma az egyik legszebb etióp templomnak számít.

Abuna Yemata nevét alapítója és építője, Yemata atya után kapta az ötödik században. A Gheralta hegység tövében fekvő kis etióp falu lakói generációk óta rendszeresen felkeresik, pedig az odajutás rendkívül veszélyes és embert próbáló feladat.

A templomot egykor a sziklafalba vájták, de nem építettek ki hozzá vezető utat vagy ösvényt.

Így a szent helyre igyekvőknek meg kell küzdeniük a puszta sziklafallal, amely nagyon meredek és igen kevés párkányt vájt bele a természet. A helyiek szent helynek tartják, és vallásos tisztelettel tekintenek rá.

„Amikor messziről ránézünk a nyaktörő magasságra, akkor nem csoda, hogy mindenki félni kezd, és arra gondol, hogy útközben bármikor lezuhanhat a mélybe” – magyarázta Gebre Rufael Asresseha, a templom papja, aki több mint 47 éve él a szilákon és napi rendszerességgel megmássza azokat. – „Ilyenkor megpróbálom ösztönözni és irányítani az embereket, hogy mikor, hova lépjenek, melyik kiszögellést ragadják meg és hol tudnak biztonságosan megkapaszkodni.”

Hozzátette: a falu lakói a „szent cél” érdekében bátorságot keresenek magukban és felmásznak a templomhoz. Ha nekivágnak a nyaktörő vállakozásnak, a tapasztalatok szerint útközben már biztosan nem fognak visszafordulni.

Rendíthetetlenül kell mászni, és nem szabad visszanézni

Már a mászás első 45 perce is igazi kihívást jelent: a templomba igyekvőknek több, trükkös szakasszal kell megküzdeniük, és néhány helyen csak lábujjaikra támaszkodva tudnak továbbjutni.

Az utolsó szakaszhoz ráadásul kötelekre van szükség, amiket az elsőként mászók, a falu vezetői segítenek használni a többieknek.

A mászás legnehezebb része a sziklafal utolsó  hét méterére marad, amikor szó szerint kötélidegekre van szükség ahhoz, hogy a mászók a végső szakaszt teljesíteni tudják és az ingatag párkányról le ne zuhanjanak az alattuk tátongó mélységbe.

„Az Abuna Yemata Guh templomhoz van egy helyi útmutató és vezetők is segítenek a mászás minden egyes lépésénél” – mutatott rá Asresseha. – A mászóknak tudnia kell, hogy mikor melyik lábukat kell előre tenni, és rendíthetetlenül kell mászniuk.

A templomhoz való feljutás mindig veszélyeket hordoz magában, de az etióp családokat ez nem tántorítja el és minden vasárnap megteszik ezt az utat, hogy eljussanak a magasban zajló istentiszteletekre.Hisznek abban, hogy így lehetnek a lehető legközelebb Istenhez.A gyülekezethez tartozás tehát szó szerint élet és halál kérdése.

A hit felemelkedéseként tekintenek a nyaktörő túrára

A templomhoz vezető utat azonban nem csak az istentiszteletek miatt teszik meg a hívők. A hagyomány szerint a szülés utáni negyvenedik napon a helyi etióp nők is elindulnak az életveszélyes küldetésre, hogy Abuna Yemata Guh szent falai között kereszteltessék meg a gyermeküket.

Az édesanya a saját és a gyereke életét is kockáztatva mássza meg a felfelé vezető utata több helyen akár hat méteres kőtömbökön keresztül, és sokszor egészen keskeny párkányon egyensúlyozva.

Mindenki tisztában van azzal, hogy ha valaki innen leesik, esélye sincs a túlélésre

– fogalmazta meg az egyik nő a BBC Earth dokumentumfilmjében, amely bemutatja a félelmetes szent helyet. – „De vállalom a kockáztot, mert így legalább  a lehető legközelebb jutva Istenhez tudom megkereszteltetni a fiamat.”

A beszámolók szerint a keresztelőkamrából a kilátás legalább annyira félelmetes, mint a felfelé vezető út. A falat és a két kupolát gondosan megőrzött falfestmények és freskók díszítik, a templom mellett pedig két szerzetes szabdtéri sírja fekszik

A helyiek csak úgy emlegetik az Abuna Yemata-hoz vezető zarándoklatot, mint a „hit felemelkedését”, ami jól jelképezi a templomhoz vezető út nehézségeit és a sziklamászás során kifejtett ősi erő felfedezését a hit által. A falubeliek, köztük az édesanyák, az idősek és a betegek is úgy tekintenek rá, mint egy isteni szolgálatra.

Forrás: Origo/Tudomány    

Így viselkednek az intelligens emberek

Egyes viselkedésformák árulkodhatnak az intelligenciáról – nem csak a tesztek mutatják meg az IQ-t.

Az Encyclopedia Britannicában publikált szakcikk szerint az emberi intelligencia olyan mentális képesség, ami magába foglalja az új tapasztalatok elsajátítását, új szituációk adaptálását, megértését, és az elvont tartalmak kezelését. Akárhogy is, kár lenne tagadni, hogy a magas intelligenciájú embereknek kiemelkedő képességeik vannak. Most összeszedtük, milyen jelek árulkodhatnak erről.

Könnyen alkalmazkodnak

Az intelligens emberek rugalmasak, és könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz. Egy pszichológiai kutatás során bebizonyították, az intelligenciahányados függ attól is, hogy az illető mennyire képes megváltoztatni a viselkedését a környezete érdekében, vagy a környezetét a saját érdekében.

Elismerik, ha valamit nem tudnak

Nem félnek kijelenteni, ha valamit nem tudnak - így képesek később tanulni. Justin Kruger és Dacid Dunning kutatása alapján minél kisebb az intelligenciája valakinek, annál jobban felülértékeli a saját képességeit - ezt hívják Dunning-Krueger hatásnak is. A magas IQ-jú emberek viszont minél többet tudnak, annál inkább azt hiszik, hogy valójában kevés a tudásuk.

Állandóan kíváncsiak

Albert Einstein is azt mondta magáról, hogy nincsenek különleges adottságai, csak szenvedélyesen kíváncsi. Keyzubur Alas szerint a jó eszű emberek olyan dolgokat is lenyűgözőnek tartanak, amiket mások készpénznek vesznek. Ennek jelei már gyerekkorban felbukkannak, amikor a kicsi nyit az új tapasztalatok felé. Ez a jellemvonás felnőttkorban is végigkísér, és kielégíthetetlen kíváncsiságban nyilvánul meg. 

Nyitottak

Nem zárják el magukat az új perspektívák vagy lehetőségek elől. Elfogadják és átgondolják mások véleményét, nyitottak az alternatív megoldások felé – aki így gondolkozik, bizonyítottan magasabb pontszámot ér el az IQ-teszteken. Ugyanakkor jól meggondolják, milyen nézeteket építenek be a tudásukba.

Az egyedüllét szeretete és nagy önuralom

Egy 2016-os kutatás szerint az intelligens emberek nem lelik örömüket olyan kiemelkedő mértékben a szocializációs helyzetekben, és nagyon önállóak. Egy 2009-es tanulmányban pedig kapcsolatot találtak az önuralom és az intelligencia között. A kísérlet résztvevőinek el kellet dönteniük, hogy azonnali, de kisebb pénzjutalmat választanak, vagy később kapnak magasabb összeget. Azok, akik kivárták a későbbre datált jutalmat, magasabb intelligenciahányadossal rendelkeztek.

Jó a humorérzékük

A tanulmányok szerint jellemző rájuk a fejlett humorérzék. Egy 2017-es tanulmány szerint, akik magasabb pontszámot érnek el az intelligenciateszten, azoknak nem csak a humorérzékük jó, de kifejezetten szeretik a fekete humort. Ez a preferencia nem jár feltétlenül együtt agresszív, zavart viselkedéssel.

Forrás: Femina    

9 ember, aki akár regényhős is lehetne – de ők a valóságban is léteztek

Az Erdei Ember – Petrus Gonsalvus

Mindenki ismeri a Szépség és a Szörnyeteg történetét, akik egymásba szerettek. De azt csak kevesen tudják, hogy ennek a mesének valóságalapja van. 1537-ben Tenerifén született egy különleges kisfiú, akinek az egész testét szőr borította.

Szülei azt hitték, gyermeküknek valamilyen démoni betegsége van – akkoriban még senki nem ismerte a hypertrichosis (vérfarkas szindróma ) nevű betegséget –, és amikor a fiú 10 éves lett, eladták őt francia kalózoknak. Ők „Erdei Embernek” nevezték el, és még a francia királynak, II. Henriknek is bemutatták.

II. Henrik észrevette, hogy a fiú elég eszes és nagyon gyorsan megtanulta a francia nyelvet is. Ezért gondoskodott arról, hogy megfelelő oktatásban részesüljön. Miután a király meghalt, felesége, Medici Katalin viselte Petrus gondját. Egyes források szerint ő közreműködött Petrus házasságának megköttetésében is. Felesége a gyönyörű udvarhölgy, Catherine lett.

Bár különböztek egy átlagos családtól, házasságuk nagyon erős volt. 6 gyerekük született, akik közül 4 örökölte apjuk betegségét. Leghíresebb utódjaik Magdalena és Antoinette voltak.

Medici Katalin halála után a Gonsalvus család kegyvesztetté vált, és nem maradhatott tovább a francia udvarban. Petrus ekkor Itáliába költözött gyermekeivel, ahol Pármai Margit védnöksége alatt éltek.

Egy idő után a család Viterboba költözött, ahol Petrus 81 éves korában halt meg. Ez akkoriban kimagasló életkornak számított.

Petrus története nem csak a Szépség és a Szörnyeteg meséjéhez szolgáltatott alapot, de a tudósokat is elindította a betegség kutatására.

A háromlábú focista – Francesco Lentini

Francesco 1889-ben született Olaszországban. Valószínűleg volt egy ikertestvére is, de a terhesség alatt valami probléma történhetett, és a két test egybenőtt, így Francesco 3 lábbal született.

A fiúnak 11 bátyja és egy nővére volt, valamennyien egészségesek. Szülei hamar lemondtak róla, és a nagynénjének adták, hogy ő nevelje. Ám a nagynéni hamarosan elküldte egy testi fogyatékkal élőket nevelő intézetbe.

Francesco elmondása szerint egészen eddig a pillanatig úgy érezte, hogy ő a legboldogtalanabb gyerek a világon. De amikor meglátta a többi gyereket, akik nem tudtak beszélni vagy mentálisan sérültek voltak, rájött, hogy az ő problémája nem is olyan súlyos, hiszen ettől még élvezheti az élet szépségeit.

Úgy döntött, megtanulja használni a testét. Megtanult biciklizni és focizni is. 8 éves korában az Egyesült Államokba ment, ahol felnőtt és cirkuszi előadóművész lett.

Műsorszáma nagyon népszerű lett, ezen felbuzdulva Francesco úgy döntött, támogatni fogja a sorstársait, hogy ők is jobban boldoguljanak az életben. Írt egy önéletrajzi könyvet, amit a műsorai közben árult.

A könyvben leírta, hogyan tanult meg együtt élni a problémájával, és hogyan hozta ki belőle a legtöbbet cirkuszi előadóként.

„Vettem egy pár cipőt, és vettem még egy darabot egy fiútól, aki elvesztette a lábát.”

Francesco arra is próbált rájönni, mi okozhatta ezt a testi problémát nála, gondolatait pedig megosztotta a nőkkel, hogy a terhesség alatt mit kerüljenek el, nehogy így járjanak.

30 éves korára amerikai állampolgár lett, és feleségül vette Theresa Murrey-t. Négy egészséges gyermekük született. Francesco 77 éves korában halt meg, egész életében fellépett a műsorszámával.

A hihetetlenül okos gyerek – Christian Heinrich Heineken

Még ma is csodagyereknek hívják az 1721-ben Lübeckben, Németországban született fiút. Apja, Paul Heineken művész és építész volt, anyja, Catherina Heineken művész és alkimista. Amikor 10 hónapos volt, már el tudta ismételni a tárgyak nevét, gyakran mondatokat is mondott.

Elképesztő memóriája volt, szemtanúk szerint 1 éves korában idézni tudta az Újszövetséget latinul. 3 éves korában már előadást tartott a dán történelemről IV. Frigyes idejéből. Előadásai olyan részletesek és érdekesek voltak, hogy még az udvart is lenyűgözte a fiú tehetsége.

Sajnos Christian csak 4 évet élt, gluténérzékenységben halt meg, amit akkoriban még nem ismertek, szülei pedig folyton gabonafélékkel etették őt.

Az óriás pár – Martin és Anna Bates

Ne gondold, hogy olyan egyszerű férjet találni, ha az ember lánya 210 cm magas. Ráadásul olyat, aki még jól is mutat mellette. De az 1846-ban Kanadában született Annának sikerült.

Teljesen átlagos családban született, szülei, bátyjai és nővérei mind normál magasságúak voltak. 15 éves korára azonban Anna már több mint 200 cm magas volt, súlya közel 100 kg és hatalmas lábai voltak. Anna rémisztő méretei ellenére is szép nőnek számított.

25 éves korában szerelmes lett egy cirkuszi előadóművészbe, Martin Bates-be, aki szintén egy átlagos méretű családban látta meg a napvilágot, de 6 éves korában elkezdett nagy iramban nőni, és 14 évesen már ő is több volt 2 m-nél.

Mikor Martin és Anna találkoztak, Martin 228,6 cm magas volt, szemtanúk szerint pedig Anna még ennél is magasabb, pedig 9 évvel fiatalabb volt a férfinél.

Összeházasodtak. Mindketten nagyon kreatív emberek voltak, mindenki emlékezett rájuk, és nem csak a magasságuk, de az előadói és zenei tehetségük miatt is.

A pár kétszer próbálkozott gyermekkel. 1872. május 19-én Anna egy több mint 7,5 kg-os lányt szült, aki azonnal meg is halt. 7 évvel később született egy közel 10 kg-os fiúk, aki csak 11 órát élt, de apja szerint tökéletes volt.

9 évvel később Anna szívrohamot kapott és meghalt, Martin pedig újraházasodott. Ezúttal átlagos méretű nőt választott.

24 személyiség egy emberben – William Stanley Milligan

William Milligan egy ritka pszichológiai betegségben szenvedett, ami miatt 24 különböző személyiség lakozott benne, melyek nem voltak felelősek egymás cselekedeteiért. William kizárólag a saját személyiségét (Billy-t) tudta kontrollálni, de a többi 23-at nem.

Billy személyiségei között voltak erősek is, melyek tudtak a többi létezéséről és tudták is szabályozni azokat, de voltak gyengék is, amelyek erre nem voltak képesek. Egyes személyiségei segítettek neki bizonyos feladatok megoldásában, míg mások inkább rombolóak voltak.

Az elméjében létezett férfi és női személyiség, felnőtt és gyermek, emberek különböző szintű intelligenciával, különböző akcentusokkal és karakterekkel. Nem volt az összes személyisége barátságos. Egyesek bűncselekmények elkövetésére indították Billy-t, aki emiatt bíróságra is került.

A bíró meghallgatta a szakértők véleményét és nem küldte Billy-t börtönbe. Helyette pszichiátriai kezelést rendelt el. Billy 10 évet töltött az intézetben, végül pedig teljesen tiszta elmével távozott a pszichoterapeutáknak köszönhetően. Szabadulása után létrehozott egy kis filmgyártó céget, ami hamarosan csődbe is ment.

Nem sokkal ezután Billy minden kapcsolatot megszakított az ismerőseivel és elköltözött. Egy szociális otthonban halt meg 59 éves korában.

„A tevelány” – Ella Harper

Ella gyönyörű lány volt, de sajnos nem ez volt az első dolog, amit az emberek észrevettek rajta. Különös betegségben szenvedett, visszafelé hajló térdekkel született, így csak négykézláb volt képes járni.

12 éves korában csatlakozott Harris Nickel Plate Show című cirkuszi előadásához, ahol „A tevelány” nevet kapta. A hirdetésekben úgy írták le, mint egy gyönyörű lányt, aki teve módjára jár. Ella heti 200 dollárt keresett, ami most kb. 5000 dollárnak felelne meg.

16 évesen úgy döntött, ott hagyja a cirkuszt, és inkább tanulni fog. 35 évesen már házas volt, nem sokkal az esküvője után várandós lett. Született egy lánya, aki 1 éves kora előtt ismeretlen okból meghalt. 48 éves korában férjével örökbe fogadtak egy újszülött kislányt, de ő is meghalt 3 hónapos korában.

3 évvel később Ella is meghalt, gyermekei mellé temették el.

„A csendes ikrek” – June és Jennifer Gibbons

A horrorfilmekben előszeretettel szerepeltetnek ikreket, mert valamiért őket sok néző félelmetesnek találja, ám a Gibbons testvérpár története egyáltalán nem fikció, ugyanis June és Jennifer sok mindenkire ráhozta a frászt.

Barbadoson 1963-ban születtek meg az ikrek, June és Jennifer Gibbons, akiket később „A csendes ikreknek” neveztek el. Másokkal szemben mintha némák lettek volna, senkihez nem szóltak, de nem ez volt bennük az egyetlen furcsa.

Miután Wales-be költöztek, a lányok szülei rájöttek, hogy gyermekeik valójában nem is némák. Egymással egy olyan különös nyelven kommunikáltak, amit csak ők értettek. Próbálták elkülöníteni a lányokat, különböző iskolába is járatták őket, hogy kénytelenek legyenek más emberekkel is beszélni. De a helyzet csak rosszabb lett, és mikor June és Jennifer hazaértek, még inkább elzárták magukat a külvilágtól.

Minden idejüket a szobájukban töltötték, ahol rengeteget írtak. Költeményeket és történeteket gyártottak – legtöbbjüknek szörnyű cselekménye volt –, és mindennap írtak a naplójukba is. Amikor belefáradtak abba, hogy más emberekről bűnügyeket kreáljanak az írásaikban, elkezdték megvalósítani a saját bűnügyeiket. Sokszor gyújtogattak és követtek el támadásokat hétköznapi emberek ellen.

A bíró úgy döntött, pszichiátriai kezelésre küldi őket. A lányokat a kórházban elválasztották, de a személyzet félt tőlük, mert még mindig ugyanúgy viselkedtek, ugyanabban a pillanatban ugyanolyan testhelyzetben voltak a külön szobáikban.

Marjorie Williams újságíró 11 éven át harcolt a lányokért, végül sikerült elérnie, hogy a lányokat egy hagyományos kórházban helyezzék el. A költözés előtt Jennifer azt mondta az újságírónak: „Marjorie, Marjorie, meg kell halnom.” Mikor az újságíró megkérdezte, hogy miért, azt felelte: „Mert így döntöttünk.” És meghalt.

Az újságíró szerint az egyik lánynak meg kellett halnia, hogy a másik szabadon élhessen. Éppen ezért nagyon bonyolult kapcsolat volt közöttük. Gyűlölték és imádták is egymást, ezt leírták a naplóikban is.

„A nővérem egy sötét árnyék, mely megfoszt engem a napfénytől, ő számomra az egyetlen gyötrelem, halálos ellenségekké váltunk egymás szemében. Érezzük az idegesítő, halálos sugarakat, melyek kijönnek a testünkből és csípik a másik bőrét. Azt mondom magamnak, vajon meg tudok szabadulni a saját árnyékomtól? Lehetséges vagy sem? Az árnyékom nélkül vajon meghalnék? Az árnyékom nélkül szabad életem lenne-e vagy meghalnék? Az árnyékom nélkül, amit a nyomorúság, a megtévesztés, a gyilkosság arcával azonosítok.”

Testvére halála után June elkezdett beszélni a rokonaihoz, és rövid ideig még egy jótékonysági üzletben is dolgozott.

Copyright: Kiss & Kiss (2017)