Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Az elmúlt évtizedek folyamán sok-sok gyakorló- és számon kérő feladatsor halmozódott fel. Emlékszem még a számítógépes világ előtti korban is írógépen kopogtam a feladatokat, mert bár a külcsínnél fontosabb a belbecs, de igényem volt arra, hogy a feladatokat áttekinthető módon és – tőlem telhetően – esztétikus formában tegyem diákjaim elé.

Manapság is úgy vélem, hogy az oktató munkát végzők számára alapkompetencia lenne az office programcsomag felhasználói szintű ismerete és alkalmazása, gondolok elsősorban a szövegszerkesztésre és a prezentációkészítésre, de nem árt, ha kicsit jártasak vagyunk a kép- és filmszerkesztésben és a táblázatkezelő Excelben.

Az írógépes korszakban lefűzögettem a feladatsoraimat és egyéb oktatási segédanyagaimat, a digitális világban szerencsére már sokkal egyszerűbb volt a gépen tárolni. Utóbbi lehetőséget adott a korábbi feladatsorok átszerkesztésére, hiszen aligha sikerülne az egyébként is változó tananyagot ugyanolyan formában és mélységgel megtanítani. Arról nem is beszélve, minden gyerek, osztály más és más, nem lehet sablonszerűen rájuk húzni a korábbi feladatsorokat.

A neten számtalan oktatási segédanyag, szoftver található. Ez talán annyiban más, hogy itt feladatsorok nemcsak megtekinthetők, hanem pdf formátumban le is tölthetők, így egy tanítási órán azonnal felhasználhatók. A szerkesztéskor törekedtem a laptakarékos megoldásra, kétoldalas nyom- tatásban kisebb példányszámban kinyomtathatók.

A feladatsorokat tematizáltam, hogy könnyebb legyen célirányosan keresni. Mivel egy feladatsor többféle típusú feladatot is tartalmazhat, így elképzelhető, hogy több témában is megtalálhatók.  Persze praktikusabb lenne, ha keresőszavak alapján dobódnának fel a feladatok, feladatsorok, de sajnos minimális szintem sem értek a webprogramozáshoz, az a kevés is, amit a weblapkészítésről tudok, autodidakta módon ragadt rám. De azért remélem, használható valamennyire.

Mivel jelenlegi munkahelyemen 7. és 8. évfolyamon tanítok, így először ezt a két évfolyamot igyekszem feltölteni.

Copyright: Kiss & Kiss (2017)