Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Galéria Üzenet

LÁTOGATÓK:

Az elmúlt évtizedek folyamán sok-sok gyakorló- és számon kérő feladatsor halmozódott fel. Emlékszem még a számítógépes világ előtti korban is írógépen kopogtam a feladatokat, mert bár a külcsínnél fontosabb a belbecs, de igényem volt arra, hogy a feladatokat áttekinthető módon és – tőlem telhetően – esztétikus formában tegyem diákjaim elé.

Manapság is úgy vélem, hogy az oktató munkát végzők számára alapkompetencia lenne az office programcsomag felhasználói szintű ismerete és alkalmazása, gondolok elsősorban a szövegszerkesztésre és a prezentációkészítésre, de nem árt, ha kicsit jártasak vagyunk a kép- és filmszerkesztésben és a táblázatkezelő Excelben.

Az írógépes korszakban lefűzögettem a feladatsoraimat és egyéb oktatási segédanyagaimat, a digitális világban szerencsére már sokkal egyszerűbb volt a gépen tárolni. Utóbbi lehetőséget adott a korábbi feladatsorok átszerkesztésére, hiszen aligha sikerülne az egyébként is változó tananyagot ugyanolyan formában és mélységgel megtanítani. Arról nem is beszélve, minden gyerek, osztály más és más, nem lehet sablonszerűen rájuk húzni a korábbi feladatsorokat.

A Facebookon, osztálycsoportokban többször osztottam meg gyakorlási szándékkal az anyagaimat, de a kétségbevonhatatlan előnyei mellett, számos hátránnyal is rendelkezik, így nem szívesen biztattam senkit arra, hogy miattam facebookozzon. Túlságosan bulvárnak tartom és még tovább nagyítja digitális lábnyomunkat. E helyett úgy gondoltam, összebarkácsolok egy honlapot és itt teszem elérhetővé számukra.

A feladatsorokat tematizáltam, hogy könnyebb legyen célirányosan keresni. Mivel egy feladatsor többféle típusú feladatot is tartalmazhat, így elképzelhető, hogy több témában is megtalálhatók. A feladatsorok megtekinthetők és pdf formátumban letölthetők.  Persze praktikusabb lenne, ha keresőszavak alapján dobódnának fel a feladatok, feladatsorok, de sajnos minimális szintem sem értek a webprogramozáshoz, az a kevés is, amit a weblapkészítésről tudok, autodidakta módon ragadt rám. De azért remélem, használható valamennyire.

Mivel jelenlegi munkahelyemen 7. és 8. évfolyamon tanítok, így először ezt a két évfolyamot igyekszem feltölteni.

Copyright: Kiss & Kiss (2017)