Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Július

Miért volt ilyen robothangja Steven Hawkingnak?

Miért volt ilyen robothangja Steven Hawkingnak?

… mármint a technológia fejlődésével miért nem kapott „jobb” hangot? Hisz a világ egyik prominens tudósáról, és egy világszerte ismert ikonikus személyről van szó.

Balra Dennis H. Klatt (1938-1988), jobbra Steven Hawking (1942-2018)

Szóval volt egy nyelvész és korai számítógép tudós Dennis H. Klatt (1938. március 31. - 1988. december 30.) aki mindenféle érdekes kérdéseket kutatott kommunikáció, beszélt nyelv, látás területéről. Az eredetileg villamosmérnöki diplomát szerző férfi, hamar átnyergelt a kommunikáció tudományra (ebből PhD-zett) majd biztos ami biztos felvételt nyert az MIT-re ahol vezető kutató munkatárs lett alkalmazott nyelvészet területen, egészen haláláig.

Ő ajándékozta meg Hawkinget azzal a mesterséges hangrendszerrel, 1987-ben amelyet a kortársai a kilencvenes évek közepe/végére jósoltak. Klatt a saját hangjátt rögzítette, több száz diszkrét hangfelvételt készített és ez az a hang amit akkor hallunk amikor elindítunk youtube-on egy interjút Hawkinggel.

Tudta hogy Hawking várható élettartama rövid ezért rekord idő alatt fejezte be a technológia fejlesztését (amelynek alapjait még a 70-es évek végén fektette le). Pályafutása során Klatt élénk érdeklődést mutatott az alkalmazott tudományok iránt: olyan innovációkon dolgozott amelyek a vakok és más fogyatékkal élők speciális igényeire fókuszáltak, ennek egyik példája Stephen Hawking hangszintetizátora.

Hawking hihetetlenül megrendült amikor értesült a technológiáról (nagyrészt a tudta nélkül fejlesztették) és egy személyes köszönő levelet küldött Klatt-nak, és meghívta magához a tudóst.

A találkozó nem jött össze, sajnos Klatt sohasem láthatta hogy Hawking használja a találmányát mert 1988. december 30-án, cambridgei (Massachusetts) otthonában elhunyt.

Rák vitte el.

Azután is folytatta munkáját hogy betegsége végső szakaszban intenzív kemoterápiás kezelést kapott, és sajnálatos módon, elvesztette saját hangját.

Az évek alatt a hardvert többször frissítették, és számtalanszor felajánlották Hawkingnak hogy „frissítik” az adatbázist is, és természetesebb, gördülékenyebb hangot adnak neki – olyan hangot ami közelebb áll az eredeti, angol akcentusához.

De Hawking minden egyes alkalommal visszautasította, mondván:

„Köszönöm, nem. A megboldogult barátom, Dennis hangja, az én hangom.”

Stephen Hawking utolsó üzenete az emberiség számára

Copyright: Kiss & Kiss (2017)