Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Március

A levágott fejéből újranöveszti az egész testét

A levágott fejéből újranöveszti az egész testét

Az állatvilág egyik legbizarrabb regenerációját fedezték fel japán tudósok, akik a sacoglossans nevű fajhoz tartozó tengeri csigákat tanulmányozták. Ezek a meztelencsigák képesek „elveszíteni a fejüket”, majd az önálló életre kelt fejükből néhány hét alatt egy teljesen új testet tudnak növeszteni.

Ha az állatok regenerálódásáról van szó, akkor leggyakrabban a gyíkok „eldobott” farkának visszanövésére szoktunk gondolni, de több más faj esetében is egy fontos túlélési eszköz ez a képesség. A japán kutatók szerint a sacoglossans nevű fajhoz tartozó tengeri csigák messze kiemelkednek az állatvilágból ezzel a tulajdonságukkal, és az egyszerű gyíkokhoz képest teljesen új szintre emelik a regenerálódás fogalmát.

Úgy tűnik, ezek az állatok képesek szándékosan „elveszíteni” a fejüket, amely ezután a tengeri növényekhez hasonló életet kezd élni: algákkal táplálkozik és fotoszintetizál. A csiga feje napokig is élhet így, amíg ki nem növeszti belőle az új testét. És ha mindez nem volna még elég bizarr, a csiga hátrahagyott teste napokig, de akár még hónapokig is életben maradhat a fej nélkül.

„Úgy gondoljuk, hogy a természetben ez a regeneráció legszélsőségesebb formája”

– mondta Mitoh Szajaka, a Narai Női Egyetem doktorandusza, a kutatás vezetője. A vizsgálataik azt is kiderítették, hogy egy másik tengeri csiga-faj, az Elysia atroviridis is képes erre az extrém átalakulása, egyes egyedek az életük során többször megjátszhatják ezt a „trükköt”.

Mitoh először 2018-ban, egy véletlennek köszönhetően találkozott ezzel a furcsa jelenséggel, amikor az egyetem laborjában észre vette, hogy az egyik akváriumban élő tengeri csiga feje elvált a testétől. Azt gondolta, a csiga hamarosan el fog pusztulni, de tévedett

a fej nemcsak, hogy működött, önálló életre kelt, sőt, táplálkozott is. A róla levált testrész pedig még hónapok múltán is mozgott.

A csiga vadonatúj teste tökéletes mása volt az eredetinek. „Az eredeti test napokig, hónapokig mozog és él, még a szívverése is láható” – mondta Mitoh, aki szerint az elhagyott test nem képes új fejet növeszteni. A gyanú szerint az őssejtek játszhatnak nagy szerepet a regenerációban, ezek ugyanis bármilyen típusú sejtté képesek átváltozni.

„Úgy gondoljuk, hogy néhány multipotens őssejt vehet részt a regenerációs folyamatban” – mondta Mitoh, aki a jövőben tovább akarja vizsgálni a jelenség pontos okait. Egyelőre az is rejtély, hogy a tengeri csigák hogyan vágják le a saját fejüket, és hogy ezt miért teszik, amikor látszólag semmilyen fenyegetés nem éri őket.

Egyes elméletek szerint így szabadulnak meg a testükben élő parazitáktól. A vizsgálatban részt vevő csiga kétszer esett át a folyamaton, és a kutatók azt gyanítják, hogy csigák egy bizonyos életkor fölött valószínűleg teljesen elvesztik ezt a képességüket.

Copyright: Kiss & Kiss (2017)