Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

December

A Kemény Gábor Technikum is csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz

Jelentkezz tartalékos katonának

A Kemény Gábor Technikum is csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédséggel az iskolában bevezetendő honvéd kadét programról. Az érintettek csütörtökön délelőtt adtak részletes tájékoztatást a megállapodás részleteiről.

A honvédség részéről Lipták József alezredes, a Békéscsabai Szakképzési Centrum részéről Mucsi Balázs főigazgató, míg a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum részéről Malatyinszki Péter igazgató adott részletekbe menő tájékoztatást.

A rendezvény moderátora az egyenruhás Oszlács Norbert volt, akinek saját bevallása szerint régi vágya teljesült azzal, hogy katonai uniformist ölthetett. Egy hónapja vált belőle tartalékos katona, mint mondta, családjukban, apai ágon gyakorlatilag kivétel nélkül mindenki egyenruhát visel és különféle szolgálatot lát el.

A gyermekkorom jó részét a fővárosban töltöttem és a budapesti rokonokat kizárólag egyenruhában láttam – emlékezett vissza meghatározó élményeire, hozzátéve, hogy számtalanszor készített interjút katonákkal, köztük Lipták József alezredessel, akivel többször arról is szót váltottak, hogy mi lenne, ha ő is belépne a seregbe. Jelenleg önkéntes, területvédelmi tartalékos katona státuszban van, s szakaszvezető ranggal rendelkezik és kacérkodik a gondolattal, hogy hivatásos katonaként szereljen fel. Ez a momentum abból a szempontból meghatározó, hogy a középiskolás diákok között is sokan vannak úgy, mint a derék kolléga. Szeretnének közeledni a sereg felé és például erre is lehetőséget kínál a honvéd kadét program.

Lipták József alezredes a tájékoztatón elmondta, hogy a program 2017 óta fut, ezt megelőzően is volt hasonló kezdeményezés, azt akkor még Katonasulinak hívták. A program kapcsán azt emelte ki, hogy a fő cél a hazafias nevelés, amelynek a lényege olyan érzelmi kötődés kialakítása, amely a későbbiekben kifejezetten a magyar értékekhez való ragaszkodást erősítheti. Az sem titok, hogy ez egyfajta előkészítő, pályára irányító tevékenység a magyar honvédség részéről – tette hozzá.

Forrás:
  • BeHir - TV7
  • Gyula Televízió

Jelentkezz tartalékos katonának

Copyright: Kiss & Kiss (2017)