Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Július

Folytatódott az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzése Békéscsabán

Jól sikerült Szeghalmon az idei honvédelmi tábor

Elindult a Magyar Honvédség új szolgálati formája, az Önkéntes Katonai Szolgálat

Jelentkezz tartalékos katonának

Folytatódott az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzése Békéscsabán

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljának önkéntes területvédelmi tartalékos katonái folytatták a 6-10 modulig terjedő alapfelkészítésüket a békéscsabai repülőtéren.

A tartalékos katonák naponta gyakorolták az alaki fogásokat és a fegyverrel való mozdulatokat, társítva a katonai tiszteletadással, jelentésekkel és jelentkezések szabályaival. Az elmúlt héten megrendezett híradó kiképzés során elsajátították az általános híradó és rádióforgalmazási alapismereteket. Szó esett a vezetékes híradóeszközök telepítéséről és üzemeltetéséről, megismerkedtek a Magyar Honvédségnél rendszeresített rádióeszközökkel, majd különféle gyakorlati feladatokat teljesítettek.

Forrás: Honvédelem    

Jól sikerült Szeghalmon az idei honvédelmi tábor

Tavaly a járványhelyzet nem tette lehetővé a honvédelmi táborok szervezését. Most azonban a Magyar Honvédség újra megnyitotta kapuit a katonai élet iránt érdeklődő fiatalok előtt, így idén nyáron ismét rendeznek ilyen elfoglaltságokat. Békés megyében Szeghalmon táboroztak a gyerekek, mely pénteken ért véget, de a program folytatódik: legközelebb Mezőhegyesen állhatnak „szolgálatba” a fiatalok.

A gyerekekre többféle program és elfoglaltság várt a táborban (Fotó: Dinya Magdolna t. őrm.)

Idén a táborok szervezését, illetve végrehajtását a képzett és kellően felkészített szakemberekből álló területvédelmi zászlóaljakra bízták.

Békés megyében a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj szervezte a honvédelmi hagyományőrző tematikájú tábort, július 19-e és 23-a között, a haza védelme iránt érdeklődő 12–15. év közötti fiatalok számára.

A helyszín, a Körösök mellett egy tölgyerdő ölelésében, a szeghalmi Várhelyi Tábor üdülőközpont és kemping volt. A záróeseményen Macsári József Szeghalom polgármestere úgy fogalmazott, talán sokaknak nehéz elképzelni mi is zajlik egy ilyen táborban, és ebben ő sem volt kivétel. A városvezető köszönetét fejezte ki hogy a honvédség a Várhelyi Tábort választotta, majd hozzátette: szeretettel várják a gyerekeket és családjukat, bátran látogassanak vissza.

Ezt követően a legjobbak csapatként, illetve egyénileg is elismerést kaptak. A fiataloknak a szüleikkel együtt arra is lehetőségük adódott, hogy még egyenruhában lefotózkodhassanak a hatalmas tölgyfák alatt felállított komplett, katonai sátortáborban.

Az elmúlt napokban a diákok akadálypályán, airsoftozásban próbálhatták ki tudásukat, ügyességüket, de közelharcot is tanultak. A tábor szigorú napirend mellett zajlott, a mobiltelefonokat pedig elzárták a fiatalaktól, melyet csak naponta egyszer használhattak, hogy szüleikkel beszélhessenek. Természetesen szabadabb programok is vártak a gyerekekre.

Mint Lipták József alezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta, hagyományőrző táborként többek között láthattak a gyerekek huszárbemutatót, voltak múzeumlátogatáson, megtekintették a Mundérba bújt történelem elnevezésű egyenruha-kiállítást, és jártak a Vésztő-Mágor történelmi emlékhelyen is. Mindezek mellett a jelenlegi katonai technikai eszközöket szintén bemutatták nekik, és utazhattak például katonai teherautóval a fiatalok.

A beszámolók alapján minden nap egy „katonás” ébresztővel kezdődött, mely után a reggeli következett. Délelőttönként kötött programok, majd ebéd után szabadabb foglalkozásokat is beiktattak.

„Ezek arra is alkalmat adtak, hogy más táborozókkal is megismerkedjenek a gyerekek. Például egy művészeti tábor zajlott épp a honvédelmi mellett. A fiatal művészek különféle portrékat, képeket készítettek az ifjú katonákról, amit most, a tábor végeztével meg is osztottak egymással” – avatott be Lipták József.

A tábor folytatódik Békés megyében is, legközelebb augusztusban készülnek a katonák hasonló elfoglaltságokkal a gyerekek számára. Akkor a megye déli részén, Mezőhegyesen kapnak „kiképzést” a fiatalok.

Összekovácsolják a gyerekeket

Mint kiderült, a programsorozat nem titkolt célja, hogy felhívják a pályaválasztás előtt állók figyelmét a katonai hivatás lehetőségeire, és a gyerekeknek olyan szabadidős programot kínáljanak, amelyen jól érzik magukat, összekovácsolódhatnak társaikkal, és a katonákkal közösen eltöltött idő alatt kedvező kép alakuljon ki bennük a honvédségről, a honvédelem ügyéről. A Honvédelmi Minisztérium kiemelte: bár a gyerekek katonás környezetben és szellemiségben töltik napjaikat, ezek nem katonai, hanem gyerektáborok.

Galéria

Videó

Forrás: BEOL    

Elindult a Magyar Honvédség új szolgálati formája,
az Önkéntes Katonai Szolgálat

A Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat sikerét alapul véve indul el a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formája, az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ). A szolgálat létrehozásakor célkitűzés volt, hogy egy olyan képzési és kereseti alternatíva jöjjön létre, amely elsősorban azokat a fiatalokat szólítja meg, akik az idei tanévben valamiért kénytelenek egy évvel elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán.

Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik. Magyarországnak is szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik a civil életük mellett támogatják a honvédség munkáját, és veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak az országnak.

A kötelező sorkatonai szolgálat intézményének 2004-es felfüggesztése óta felnőtt egy olyan generáció, amely a honvédelemmel kapcsolatos feladatokról közvetlen személyes tapasztalattal nem rendelkezik. Annak érdekében, hogy a folyamat iránya fordulatot vegyen és az állampolgárok honvédelmi ismeretei egyre szélesebb körűvé váljanak, a Honvédelmi Minisztérium jelentős szerepet vállal a hazafias nevelés támogatásában, kiemelt szerepet kapnak a honvédelmi nevelést támogató tevékenységek, melyek elősegítik a katonai pályaorientációt, valamint az utánpótlás biztosítását.

Az ÖKSZ 2+4 hónapos katonai szolgálat teljesítését vállalók átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzésen vehetnek részt, egyben stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát is jelenthet. A képzés első ciklusában (2 hónap) a résztvevők egységesen a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegre jogosultak, mely jelenleg bruttó 167400 Ft.

A második, 4 hónapos ciklus megkezdése előtt több választási lehetősége van a résztvevőnek:

 • A fennmaradó szolgálati idejére az adott területvédelmi köteléknél marad, ahol alapszintű lövészképzésben részesül.
 • Lehetősége van a jogviszonyváltásra – például szerződéses katonának.
 • A műveleti besorolású katonai szervezetnél töltött kiképzés mellett (illetménye ekkor bruttó 219000 Ft-ra emelkedik, azonban számolni kell az esetleges helyőrségváltással, ilyenkor viszont jogosulttá válik laktanyai elhelyezésre).
  A magasabb jövedelemforrás mellett előny továbbá, hogy olyan különleges felkészítési foglalkozásokon vehet részt, mint az ejtőernyős-, búvár-, speciális lövész kiképzés, vagy akár elsajátíthatja a különleges katonai gépjármű, harcjármű, munkagép vezetésével, kezelésével összefüggő képességeket is.
 • De a szerződésbontás is választható opció, hiszen a program az önkéntesség elvén alapul.

A programra jelentkezők a fenti illetményeken kívül ellátásban, utazási költségtérítésben, szükség esetén szociális támogatásban részesülnek, valamint valamennyi, a katonáknak járó vásárlási kedvezménnyel is élhetnek.

Az ÖKSZ kiképzései 2021. szeptember 15-én, a jelentkezők létszámának függvényében, tervezetten a megyeszékhelyeken és Budapesten indulnak.

Azért, hogy a kiképzés első fázisa lehetőleg a jelentkező lakhelyéhez minél közelebb essen, további helyszíneken is felkészülünk a jelentkezők fogadására, a kiképzési helyszíneket a létszámok alapján fogjuk véglegesíteni.

A jelentkezés feltételei:

 • magyar állampolgárság,
 • önkéntes jelentkezés,
 • büntetlen előélet, cselekvőképesség,
 • betöltött 18. életév, de még nem érte el a mindenkori nyugdíjkorhatárt,
 • állandó magyarországi lakcím vagy tartózkodási hely,
 • legalább alapfokú végzettség,
 • egyszerűsített egészségi és pszichikai alkalmassági vizsgálat.

Ha felkeltette az érdeklődését, akkor további tájékoztatást a békés megyei lehetőségekről a következő elérhetőségeken kaphat, jelentkezés 2021. július 22-től legkésőbb 2021. augusztus 31-ig!

Forrás: Honvédelem    

Jelentkezz tartalékos katonának

Általános tájékoztató

Copyright: Kiss & Kiss (2017)