Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Tartalékos Üzenet

LÁTOGATÓK:

Május

Véradó napot tartottak Békéscsabán a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

Csabán képzik ki a területvédelmi tartalékosokat

Jelentkezz tartalékos katonának

Véradó napot tartottak Békéscsabán a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

Nagyszabású véradást szervezett csütörtökön a magyar honvédelem napja alkalmából a Kornélia étteremben a Szeretlek Békéscsaba Egyesület, együttműködve a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljjal. Az akció során 126 önkéntes nyújtott segítséget, és összesen 57 liter vért gyűjtöttek.

Rengetegen jelentek meg csütörtökön a Kornélia étteremben, hogy vért adhassanak, voltak köztük rutinosak, akik többször nyújtottak már segítséget, valamint újoncok is, akik először.

Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke elmondta, a vérellátó szolgálat nyolc ággyal érkezett, tehát a sok regisztráló ellenére nem kellett hosszú ideig várakozniuk az önkénteseknek. Elmondta, 2000 májusa óta szervez véradásokat, és idén márciusig 1144 liter vért gyűjtöttek össze az akciók során 2543 önkéntes jóvoltából, amellyel 7629 életet mentettek meg.

Hangsúlyozta, magánszemélyek, cégek támogatták az akciót, és minden véradót ajándékcsomaggal vártak, valamint értékes nyereményeket sorsoltak ki közöttük. A szerencsések közül tizenketten részt vehetnek egy sétarepülésen Békéscsaba felett, így más szemszögből nézhetik a várost, hárman pedig kipróbálhatnak egy luxusterepjárót.

Nagyon nagy szükség van a vérre, mindig, nem csak a járvány miatt – folytatta, megjegyezve, felmérések szerint a hazai lakosság csupán 3 százaléka véradó. Fontosnak ítéli, hogy ne csak a véradást népszerűsítse, hanem az akciók szervezését is, ebben szívesen segít baráti közösségeknek, civil szervezeteknek, cégeknek, ha nyitottak rá. Középiskolákba is elmenne, hogy a fiatalokat véradásra, valamint véradónapok szervezésére buzdítsa.

A véradással csökkenthető a szívroham és a rák kockázata, lényegében egy ingyenes egészségügyi ellenőrzésen eshet át az önkéntes. Emellett kalóriát éget, és természetesen boldogságot is jelent segíteni másokon – fogalmazott a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke.

Frankó Attila hozzátette, a tervei szerint a jövőben több Békés megyei településen is szervez hasonló akciókat, Békéscsabán pedig legközelebb a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás huszadik évfordulója apropóján, szeptember 9-én lesz nagyszabású akció a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A honvédelem nemzeti ügy, minden nap fontos, azonban a magyar honvédelem napja kiemelkedik a többi közül – fogalmazott Braun Tibor őrnagy, a Békés megyei 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője. Először sorkatonai szolgálata alatt találkozott a honvédséggel, akkor adott először vért is. Azóta rendszeresen segít, legalább évi kétszer. Kollégái szintén rendszeres véradók, úgy véli, aki katonai pályára lép, abban munkálkodik a társadalom iránti felelősségvállalás.

A véradónap a honvédség népszerűsítésére is lehetőséget adott. Az érdeklődők jelentkezhetnek szerződéses katonának, valamint tartalékosnak is, erre a szolgálatra munka és tanulás mellett is van lehetőség. Békés megyében nagyjából 150 tartalékos van, és vannak még helyek. A szolgálat iránt nőtt az érdeklődés az elmúlt időszakban, és azoknak is segítséget jelenthet, akik például a koronavírus-járvány miatt elvesztették munkahelyüket.

Fontos, hogy a tartalékosok az alapkiképzés idejére is kapnak illetményt, utána pedig kórházi szolgálatot teljesíthetnek, valamint a határvédelmi feladatokból vehetik ki a részüket. Braun Tibor őrnagy kiemelte, a 25 napos alapkiképzés Békés megyében is zajlik, tehát közel a jelentkezők lakóhelyéhez, és utána szakfeladatokra készítik fel a tartalékosokat.

Forrás:

Csabán képzik ki a területvédelmi tartalékosokat

Katonai terepruhában, felszereléssel, fegyverekkel a kézben gyakorlatoztak csütörtökön a sereg önkéntes területvédelmi tartalékos katonái a csabai reptéren. A nemrég kezdődött és májusban befejeződő kiképzésen a szolgálat követelményei és a katonai életrend normái mellett többek között harcászati-, és egészségügyi ismereteket is elsajátítanak, gyakorolnak az egyenruhások.

Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszert azért hívták életre, hogy járási szinten olyan kiképzett és felkészített katonai erő álljon rendelkezésre, mely szükség esetén azonnal mozgósítható. Az önkéntesek felkészítése a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen történik. Az alapfelkészítés végére az önkéntesek többek közt alapismereteket szereznek a katonai szolgálat követelményeiről és a katonai életrend normáiról is – részletezte Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

Mint elmondta, folyamatos behívás mellett állandó jelenléttel – hétfőtől-péntekig – május 20-ig jutnak el a gyakorlaton résztvevők a kiképzés végéig. A résztvevők az éjszakát otthonukban töltik, majd másnap a reptéren folytatódik a szükséges ismeretek, képességek elsajátítása. Ez összesen tizenkét modulból áll: többek közt alaki-, harcászati-, tereptan-, fegyver-, területvédelmi- és egészségügyi ismeretek, de a lövészetre felkészülés, valamint annak végrehajtása is a kiképzés része. Az elhangzottak szerint minden olyan tudáshoz hozzájutnak a jelentkezők, amelyek a honvédség által alkalmazott eszközök, fegyverek és rendszerek alkalmazásához szükségesek. – A honvédség azokat tudja foglalkoztatni akik ezeket a modulokat, azaz az alapkiképzést teljesítik. Ők már részt vehetnek az éppen aktuális feladatokban, például kórházi-, egészségügyi missziókban, vagy éppen a déli határnál, katonai tevékenységekben vállalhatnak szerepet – részletezte az alezredes. Lipták József megjegyezte, jelenleg a Békés megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állományból mindegy kilencvenen vesznek részt ilyen jellegű feladatokban.

További képek megtekinthetők a galériában.

Ez a fajta szolgálati forma a járványhelyzet, de egyéb más okból munkájukat vesztett állampolgároknak is egyfajta alternatívát, és anyagi támogatást jelenthet, addig amíg az életük vissza nem zökken a normál kerékvágásba. De természetesen dönthetnek úgy is, hogy a honvédségnél folytatják pályafutásukat. Azoknak akik korábban már elvégezték a kiképzést, és elvesztették a munkájukat a honvédség tudott segíteni, munkát és bért biztosított számukra – tette hozzá a zászlóalj parancsnoka.

Forrás: BEOL    

Jelentkezz tartalékos katonának

Copyright: Kiss & Kiss (2017)