Főoldal Hírek a nevelés és az oktatás világából. Oktatás Humor Természetjárás Galéria Üzenet

LÁTOGATÓK:

Április

Megszólalt a Műegyetemen kifakadt fizika oktató

Tanárbántalmazások országszerte: a neveléssel van baj

Fenyegetés a ZOOM alkalmazás felhasználóira

Megszólalt a Műegyetemen kifakadt fizika oktató

Az egyetem legendás fizika oktatója szerint a felsőoktatási rendszer arra kényszeríti az egyetemeket, hogy olyan tárgyat is tanítsanak a hallgatóknak, aminek nincs funkciója, így nem marad idő azokra, amire hatalmas szüksége lenne mindenkinek.

Kiborult a BME oktatója a hallgatók tudatlanságán, mégsem rájuk dühös

A Műegyetem legendás fizika oktatójaként vonult nyugdíjba néhány éve Orosz László. Az egyik legmegosztóbb oktató volt a lendületes, olykor trágár kirohanásai miatt, kedvelői viszont az életszagú, humoros példái miatt néztek fel rá.

Fél éve egy belső videó készült Orosz egyik órájáról, mikor feltette a kérdést a hallgatóinak, hogy az adott számítást el tudják-e végezni, így az időt megspórolva haladhatnak az anyaggal. Mikor látta, hogy rendkívül kevésen tudnák megoldani és értelmezni a példát, kitört belőle a felsőoktatási rendszer kritikája:

Nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani halat fogni. Önöknek most hallal teszik tele a zsákjukat, ami két hónap után megrohad.

– panaszkodik Orosz, aki ezúttal nem a diákokra orrolt meg, hanem a felsőoktatási rendszerre.

Orosz feleleveníti, hogy pont nyugdíjazása miatt határozta el, hogy felveszi az előadást, amit azóta sem bán, a stílust sem. Megítélése szerint a káromkodás a kultúránk része, „vagy feszültséget vezet le, vagy verbális presszió”, emellett arra is használta, hogy 20-25 percenként felrázza az előadásokat. Az indulatos megfogalmazásokkal azt próbálta meg elérni, hogy sokan rávegyék magukat az előadás után a feladat megoldására.

Hol rontottuk el?

Orosz szerint az érettségi elveszítette szűrő jellegét, egyre többen kerülnek be a felsőoktatásba, ráadásul úgy, hogy nem fejeződött be a felnőtté érésük, pedig a felsőoktatást felnőtteknek találták ki. Emiatt sok oktatónak pedagógussá is kell válnia.

„Van nálunk egy bűvcél, ez a hallgatókredit. Minden tantárgynak van egy kreditszáma, ezt összeszorozzák a heti óraszámmal és a hallgatók számával, így mérik az oktatás teljesítményét, és ez alapján osztják el a pénzt a karok között”

Az oktató szerint viszont ez sok probléma forrása, mert a kutatókat is arra veszik rá, hogy órát tartson a kutatási területéből. Azonban ez egy speciális terület, az adott 5 év munkájának eredménye, aminek Orosz szerint inkább tudományos munkában, mintsem a tantárgyak között a lenne helye, miközben az alapokra nem jut idő, így sokkal nehezebben tudnak majd alkalmazkodni a már végzett hallgatók az új kihívásokhoz.

Rengeteg tantárgy vált szabadon választhatóvá, így a hallgatók mindig a kisebb ellenállás irányába mennek. Orosz kollégái arról panaszkodnak neki, hogy azért adnak négyeseket meg ötösöket, mert különben nem vennék fel a hallgatók a tárgyat – bár ez inkább a képzés második felére igaz, az alapozó tárgyaknál azért komolyabb energiákat kell mozgósítania a hallgatóknak.

Ha akarunk valamit, váltani kell

Orosz megítélése szerint mivel a magyar hallgatókat a kisebb, magyar piacra képzik, így inkább egy papírért jönnek, mintsem a megszerezhető tudásért. Ha az Európai piacra próbálnának képezni diplomásokat, akkor meghozná a változást, ugyanis

…tanítani lehet egy ócska, szaros disznóólban is, végül is csak egy tábla kell hozzá. Egy szint felett viszont már nem elég ez, modern és drága műszerek kellenek, amihez pénz kell.

– vallja az oktató. Úgy látja, hogy sok felesleges vagy sokadrangú célra fordít pénzt az ország, de nem magyarázta még el senki, hogy miért szorul háttérbe egy felsőoktatási intézmény fejlesztése. Orosz szerint egy határozott döntéssel akár az első 200-100 egyetem közé is bekerülhetne egy magyar egyetem, azonban ehhez valóban sok pénz kell.

Milyen legyen a közoktatás?

Elképzelhetőnek, sőt rengeteg diák számára egyenesen jónak tartja, ha egy összevont tárgyban oktatnák a természettudományokat, főleg a humán beállítottságúak számára, mert egy összefüggő képet kaphat a világ működéséről. Fontos azonban, hogy kihangsúlyozzák, hogy természeti törvényekről van szó, hogy ne hit kérdése legyen egyes jelenségek elfogadása, megtanulása.

Forrás: Eduline [1] [2]    

Tanárbántalmazások országszerte: a neveléssel van baj

Egyre több tanár bántalmazásról készült videó lát napvilágot. A felháborító viselkedésről Novák Ferenc, iskolai agressziókezelési specialista mesélt a Mokka stúdiójában.

Forrás: A „Mokka” 2020. február 6-ai adása

Korábban a honlapon közzétett hasonló témájú cikk: A pedagógusjogok világnapja margójára    

Fenyegetés a ZOOM alkalmazás felhasználóira

Copyright: Kiss & Kiss (2017)